Index Vakbarát Hírportál

Egy terhes nő és hároméves kislánya vesztette életét az izraeli légicsapásban

2015. október 11., vasárnap 11:39

Egy paleszin nő autójába rejtett pokolgépet robbantott Ciszjordániában vasárnap reggel. A merénylő életveszélyesen, egy izraeli rendőr könnyebben megsérült, írja az MTI. Szemtanúk szerint a palesztin nő egy Maálé Adumimhoz közeli úton hozta működésbe a robbanószerkezetet, amikor egy rendőr feltartóztatta a járművét.

A vasárnap reggeli palesztin merénylet a terrorhullám magasabb fokozatra kapcsolásának jele, mert először jelent meg öngyilkos merénylőként nő, és először használtak pokolgépet az utóbbi hetek egyre súlyosabb erőszakhullámában.

Hajnalban az izraeli légierő csapást mért a Hamász radikális palesztin szervezet fegyveres szárnyának állásaira, miután a Gázai övezetből három rakétát lőttek ki Izrael területére. Szemtanúk és a gázai egészségügyi hatóságok szerint a csapások következtében összedőlt egy, a Hamász állásával szomszédos lakóház is, és maga alá temetett egy 30 éves terhes nőt és hároméves kislányát. Egy ötéves fiú és egy férfi megsebesült a támadásban.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a helyzet normalizálása érdekében elrendelte tizenhárom tartalékos határőregység behívását a jeruzsálemi utcák biztonságának növelése érdekében.

Vasárnapra virradó éjjel John Kerry amerikai külügyminiszter telefonon aggodalmát fejezte ki az izraeli-palesztin konfliktus ismételt elmérgesedése miatt Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek és Mahmúd Abbász palesztin elnöknek, és mindkét politikust arra szólította fel, hogy a mihamarabb állítsák helyre a nyugalmat.

Az elmúlt két hétben 4 izraeli és 22 palesztin vesztette életét az erőszakhullámban. Palesztinok tizennégy alkalommal követtek el késes támadást izraeliek ellen, a támadók közül hetet öltek meg a hatóságok. Több mint egy tucat palesztin halt meg a rendfenntartó erőkkel való összecsapásokban.

A harmadik intifádáról szóló elemző anyagunkat itt olvashatja el.

Rovatok