Index Vakbarát Hírportál

David Cameronhoz fordultak a 350 korbácsütésre ítélt 74 éves férfi gyerekei

2015. október 13., kedd 08:55

A 74 éves Karl Andree családja szerint nem fogja túlélni a 350 korbácsütést, amire Szaúd-Arábia szigorú alkoholtörvényeinek megsértése miatt ítélték. Ezért gyerekei David Cameron brit miniszterelnök segítségét kérik,  írja  a Guardian.

Andree egy olajipari cég igazgatója, autójában tavaly találtak házibort szaúdi rendőrök, most börtönben várja büntetését. Családja arra hivatkozva kéri Cameron segítségét, hogy a férfi egyébként is legyengült a rák miatt.

Megpróbálnak közbenjárni

„Apánk életének 25 évét áldozta azért, hogy Szaúd-Arábiában dolgozzon, és így bánnak vele cserébe. Letartóztatása előtt mindig boldog volt és biztonságban érezte magát.″

Életében háromszor volt már rákja, emiatt és asztmája miatt is orvosi segítségre szorul, miközben a felesége egy nagy-britanniai otthonban haldoklik. Nem kétséges, hogy 350 korbácsütésbe belehalna.

„Arra kérjük David Cameront, hogy járjon személyesen közbe apánk hazaengedése érdekében. A szaúdi kormány csak rá hallgatna″ – írták közleményükben.

A brit külügyminisztérium szerint a követség munkatársai „folyamatosan segítik Andree-t″, vagyis látogatják a börtönben, és kapcsolatban állnak a férfi ügyvédjével és családjával. „Magasrangú tisztségviselők próbálják elérni mielőbbi kiszabadítását a szaúdi kormánynál″ – írták.

Szaúd-Arábiában hírhedten kemény büntetésekkel próbálják megelőzni a bűnözést, egy összeállítás idén az Iszlám Állam büntetési tételeivel hasonlította össze a szaúdi törvényeket. Nemrég jelent meg interjúnk Mona Eltahawy egyiptomi-amerikai nőjogi újságíróval-bloggerrel, akit tizenévesként a Szaúd-Arábiában szerzett tapasztalatai fordítottak a jogvédelem felé.

Rovatok