Index Vakbarát Hírportál

Jóváhagyta az iráni parlament az atom-megállapodást

2015. október 13., kedd 12:15

Az iráni parlament jóváhagyta a hatokkal (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával és Németországgal) kötött atom-megállapodást, írja az iráni állami média nyomán a BBC. 161 igen, 59 nem szavazattal, 13 tartózkodás mellett fogadták el a megállapodást az IRNA hírügynökség szerint.

A jóváhagyó határozatban a képviselők kikötötték, hogy a nemzetközi megfigyelők csak korlátozott mértékben ellenőrizhetik az iráni katonai létesítményeket. Ezenkívül Irán fenntartja magának a jogot, hogy felmondja a megállapodást, ha a nagyhatalmak - az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország - nem oldanák fel a büntetőintézkedéseket, amelyek a megállapodás részét képezik, vagy ha újabbakat vezetnének be az ország ellen. Irán azt vállalta a megállapodásban, hogy nem törekszik atomfegyver birtokába jutni, és polgári célú atomprogramját is korlátozza, írja az MTI.

Felkészül: ajatollah, Őrök Tanácsa

Ali Hamenei ajatollah, az Iráni Iszlám Köztársaság legfőbb politikai és vallási vezetője, akinek jogában áll a végső döntést meghozni az országnak gazdasági és pénzügyi előnyökkel járó egyezményekről, korábban azt közölte, hogy a törvényhozásra bízza a megállapodás jóváhagyását vagy elvetését, a parlamenti döntést nem fogja felülbírálni.

A megállapodás parlament általi jóváhagyását azonban alkotmányossági szempontból meg kell vizsgálnia a hat vallási és hat világi jogtudósból álló Őrök Tanácsának, és ez a testület visszaküldheti a határozatot alaposabb megvitatás céljából. Ha Irán végleg jóváhagyja a megállapodást, akkor már semmi akadálya nincs annak, hogy minden részes ország törvénybe iktassa.

Az amerikai szenátus demokrata párti tagjai szeptember közepén meggátolták a megállapodás elvetéséről szóló republikánus indítvány napirendre tűzését. Ezzel a demokrata párti szenátorok biztosították, hogy elnöki vétó alkalmazása nélkül is életbe léphessen a július 14-én Bécsben megkötött atomalku. A washingtoni kormányzat már meg is kezdte a megállapodás végrehajtását.

Rovatok