Index Vakbarát Hírportál

A menekültellenes szólamok a második világháború kitörése előtti retorikát idézik

2015. október 14., szerda 22:40 | aznap frissítve

Az európai vezetők menekültellenes szólamai a második világháború előtti retorikát idézik, amikor a világ hátat fordított azoknak a zsidóknak, akiket egyre nagyobb veszély fenyegetett Németországban és Ausztriában. 

Így reagált az ENSZ emberi jogi főbiztosa az európai politikában teret nyerő megközelítésre, amely igyekszik elbagatellizálni a menekültkérdés emberi vonatkozásait, és annak vélt veszélyeiből kovácsol tőkét.

A Guardian által idézett interjúban Zeid Ra'ad Al Hussein megjegyzi, a mai retorika az 1938-as eviani konferencia légkörét idézi, amikor Amerika, Anglia és Ausztrália, és még egy sor ország visszautasította a Németországból menekülő zsidók befogadását.

Az országok vezetői akkoriban azzal érveltek, hogy a zsidók destabilizálnák országukat, és terhet jelentenének a gazdaságuknak. Zeid Ra'ad Al Hussein szerint ez a hozzáállás vezetett a holokauszt pusztításához is, mivel Hitler arra a következtetésre jutott: a deportálásnál jobb a teljes megsemmisítés.

Ha végigolvassuk az eviani konferencia megszólalásait, meg fogunk lepődni, a maihoz mennyire hasonló érvekkel találkozunk.

- nyilatkozta a főbiztos.

"Az ausztrál delegáció például azt mondta, hogy ha befogadnának nagy tömegű zsidót, akkor importálnák Európa faji problémáit. Meg vagyok győződve róla, hogy a történelem ismeretében megbánták ezeket a mondatokat. És éppen erről beszélek. Ha nem is tudunk a jövőbe látni, legalább megvan nekünk a múlt, hogy például szolgáljon, és figyelmeztessen minket ezen retorika veszélyeire."

Rovatok