Index Vakbarát Hírportál

Maláj gép: az oroszok szerint nem volt korrekt a holland nyomozás

2015. október 14., szerda 22:37 | hét éve frissítve

Oroszország határozottan nem ért egyet a holland szakértői csapat jelentésének állításaival, amely szerint egy Buk típusú föld-levegő rakétával lőtték le Ukrajna fölött tavaly a maláj utasszállító gépet, írja az MTI. 

Az oroszok sérelmezik, hogy nem mutatták meg nekik a tragédia pillanatáról készült amerikai műholdfelvételt és hogy a vizsgálóbizottság tagjai nem fogadták el a meghívást Oroszországba, ahol megismertették volna őket a Buk-rakéta tulajdonságaival. Oroszország ezért új nyomozást kérelmez majd a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetnél, mondta el Oleg Sztorcsevoj, az orosz polgári légiközlekedési ügynökség helyettes vezetője.

A Bukokat gyártó Almaz-Antej orosz vállalat is tagadja, hogy egy ilyen rakétának köze lehetett a tragédiához. Szerintük azt a típust, amelyet a holland csapat azonosítani vélt a tragédia mögött, már nem is gyártják 1982 óta, és már nincsenek ilyen típusú rakéták orosz fegyveres erők birtokában. Ugyanakkor szerintük az ukrán hadseregnél 2005-ben még 502 ilyen régifajta rakéta volt. Az ukrajnai oroszpárti felkelők egyik vezetője a BBC-nek nyilatkozvaszintén elutasította a holland jelentés következtetéseit, és azt állítja, a nyomozást nem szakszerűen végezték. 

A maláj gép 2014. július 17-én 298 emberrel a fedélzetén repült Amszterdamból Kuala Lumpurba, amikor Kelet-Ukrajnában lezuhant. Az eset kivizsgálásával Hollandiát bízták meg, mivel az utasok nagy többsége holland volt. A most elkészült jelentés felelősöket nem nevezett meg, de azt megállapította, hogy a gépet egy  Buk 9M38 típusú  légvédelmi rakétával lőtték le, és szerintük mind az oroszok, mind az ukránok rendelkeznek ilyen típusú rakétával. 

Rovatok