Index Vakbarát Hírportál

Törökország beszólt Amerikának és Oroszországnak

2015. október 14., szerda 13:26

Törökország bekérette az Egyesült Államok és Oroszország ankarai nagykövetét, hogy óva intse őket a szíriai kurdok bárminemű támogatásától az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet elleni hadművelet keretében, írja az MTI.

Ankara a PYD-t - a szíriai kurd milícia, a Népvédelmi Egységek (YPG) politikai szárnyát - a török kormány ellen évtizedek óta harcoló, és Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió (EU) által is terrorista csoportként emlegetett Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szíriai testvérszervezetének tartja.

A PYD milíciái januárban a PKK segítségével legyőzték a dzsihadistákat a szíriai Kobani városában, valamint az Egyesült Államok támogatásával kiűzték őket a török határ közelében fekvő Tell-Abjadból.

Oroszország szeptember végén kapcsolódott be az Iszlám Állam elleni harcba Szíriában, és Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettes, az orosz elnök közel-keleti különmegbízottja a múlt héten egyeztetett a PYD vezetőjével a dzsihadisták meggyengítését célzó küzdelemben való együttműködésről.

A török kormány attól tart, hogy létrejön egy független, területileg egységes kurd állam, amelyet a jelenlegi Irak, Szíria és Törökország területeiből hasítanának ki.

Rovatok