Index Vakbarát Hírportál

Nehezebb lesz menekültként a németekhez menni

2015. október 15., csütörtök 17:05

Nagy többséggel elfogadta csütörtökön a német törvényhozás alsóháza, a Bundestag a menekültügyi rendszer reformját szolgáló törvénycsomagot.

A 630 tagú Bundestagban 600 képviselő szavazott, a kormány előterjesztéseit 475 képviselő támogatta és 68 utasította el. A név szerinti szavazáson 57-en tartózkodtak.

Pénteken valószínűleg a tartományokat képviselő Bundesrat is megszavazza a csomagot.

A módosítással, várhatóan kevesebben kapnak menekültstátuszt.

A biztonságos országok állampolgárai nagy valószínűséggel nem kapnak menekültstátuszt, bár a törvény szerint továbbra is egyénenként kell elbírálni az eseteket, így nem a beérkezett kérelmek elbírálását nem csökkenti jelentősen, viszont a tárca szerint eleve kevesebb kérelem fog érkezni ezekből az országokból.

Aki viszont mégis menekültstátuszt kap, az 

A reform új alapra helyezi a menekültügy finanszírozását, a menedékjogi kérelem elbírálásáig fizetett havi 670 eurós fejkvótával a szövetségi kormány átvállalja a menedékkérők ellátásáért felelős tartományoktól a menedékkérők számának és az eljárások átfutási idejének bizonytalanságából fakadó pénzügyi kockázatot, továbbá növelik a szociális lakások építésére és a felnőtt kísérő nélkül érkező kiskorú menedékkérők ellátására, nevelésére nyújtott szövetségi támogatást.

Történelmi próbatétel

A szavazás előtti vitában egy időben mondott beszédet Angela Merkel a Bundestagban, és a kancellár menekültpolitikáját ellenző, a menedékkérők áradatának korlátozását sürgető bajor miniszterelnök, Horst Seehofer a müncheni tartományi gyűlésben (Landtag).

A kancellár a nemzetközi összefüggésekről beszélt, kiemelte, hogy szerinte "nem túlzás Európa történelmi próbatételeként felfogni" a menekültválságot, amelynek megoldása egyszerre "nemzeti, európai (uniós) és globális" feladat.

Merkel bírálóinak üzenve közölte: a globalizáció korában nem lehet bezárkózni.

Eközben Seehofer a menekültválságból fakadó németországi gondokról, az ország egyre súlyosabb túlterheltségéről beszélt. Hangsúlyozta, hogy a bevándorlás korlátozása nélkül kezelhetetlen a menekültválság, a bevándorlás ügye pedig kizárólag a szövetségi kormányra tartozik, ezért a berlini vezetésnek kell tennie a menekültáradat korlátozásáért.

Rovatok