Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe vették a 270 milliárdot sikkasztó volt miniszterelnököt

2015. október 15., csütörtök 18:44

Megfosztották parlamenti képviselői mentelmi jogától csütörtökön Vlad Filat volt moldovai kormányfőt, és őrizetbe is vették. A volt miniszterelnököt azzal vádolják, hogy közreműködött egymilliárd dollár (több mint 270 milliárd forint) elsikkasztásában, ami a moldovai bankrendszerből tűnt el még 2014-ben.

A botrány miatt másfél hónapja tüntető ellenzék a moldovai vezetés távozását követeli.

Filat tagadja, hogy bármi köze lenne a bűntényhez. A volt kormányfőt a parlamentben, tévékamerák előtt vették őrizetbe a moldovai korrupcióellenes hivatal tisztségviselői.

Bizonyítékok vannak

"Megdönthetetlen bizonyítékaink vannak arra, hogy Filatnak miniszterelnökként közvetlen köze volt a bankrendszerből történt pénzkivonáshoz" - mondta a főügyész a parlamentben.

Moldova 101 tagú parlamentjének 79 képviselője szavazta meg a mentelmi jog megvonását a kormányfői posztot 2009 és 2013 között betöltő Filattól.

A parlament épülete előtt csütörtökre már kétezer ember gyűlt össze, Filat őrizetbe vételét követelve. Egy üzletember, Renato Usatii - aki egyúttal az egyik oroszbarát politikai párt vezetője - fennhangon azt ígérte, hogy Mercedest vesz annak a rendőrnek, aki bilincset kattint Filat kezére.

Európa egyik legszegényebb országa

A banki csalás súlyos csapás Moldvának, ami amúgy is Európa egyik legszegényebbik országa. A családok átlagos havi jövedelme alig haladja meg a 80 ezer forintnyi összeget, az eltűnt pénz ugyanakkor az ország egy évnyi hazai össztermékének a nyolcada. A történtek hallatán ráadásul a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank úgy döntött, hogy visszatart a moldovai költségvetés támogatására hivatott pénzeket.

Rovatok