Index Vakbarát Hírportál

Pentagon: Előrelépés a légi csapások körüli egyeztetéseken

2015. október 15., csütörtök 01:03

Az orosz légierő támogatását élvező szíriai kormányhadsereg offenzívát indított a felkelők kiszorítására Damaszkusz környékén, Dzsobar peremkerületben. Harcok voltak a második legnagyobb város, Aleppó északi részén is, ahol az Iszlám Állam fegyveresei elfoglaltak egy, rivális felkelőcsoportoknak kulcsfontosságú utat.

A moszkvai védelmi minisztérium bejelentette, hogy az orosz légierő repülőgépei negyven „terrorista célpontra" mértek csapást az elmúlt 24 órában Szíriában Hama, Deir ez-Zór, valamint Idlíb, Latakia és Aleppó tartományokban.

Szíriai aktivisták és helyi tisztségviselők eközben arról számoltak be, hogy Irán és a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet az orosz légi hadjáratot kihasználva az utóbbi napokban fegyveresek százait vezényelte Szíria középső és északi részére.

Előrelépés az egyeztetéseken

Haladás történt a Szíria feletti harci repülések biztonságáról folytatott amerikai-orosz katonai videokonferencia harmadik fordulóján, mondta a Pentagon egy név nélkül nyilatkozó tisztviselője. Mint mondta, a véglegesítés szakaszába került annak az egyetértési memorandumnak a szövegezése, amely rögzíti majd, hogy a felek milyen alapvető repülésbiztonsági eljárásokat fognak követni a szíriai légtérben.

Az oroszok szerint ezeket a csoportokat bombázzák

Alekszandr Kinscsak, Oroszország damaszkuszi nagykövete közben arról beszélt, hogy az orosz légierő milyen fegyveres csoportokat bombáz Szíriában, és azt mondta, hogy a Szíriai Szabad Hadsereg (SZSZH) harcosainak kivételével a Nyugat által lázadóknak nevezett fegyveresek „szélsőségesek" és „terroristák", írja az MTI.

Szerinte az Iszlám Állam és az an-Núszra Front esetében minden világos, ezeket mindenki terrorcsoportnak tartja. A nagykövet szerint azonban vannak más, Bassár el-Aszad szíriai elnök vagy az IS ellen harcoló szélsőséges csoportok, amelyeket szerinte egyesek a mérsékelt ellenzék fegyveres szárnyaként próbálnak bemutatni.

Kinscsak azzal vádolta meg a szíriai kormánnyal szembenálló legjelentősebb lázadócsoportnak számító Dzsais Al-Iszlám tagjait, hogy a fővárosban végrehajtott rakétavetős támadásaikkal civilek százainak haláláért felelősek. Szerinte az orosz harci gépek egyebek mellett az an-Núszra Front egykori harcosaiból álló Dzsais as-Sám állásait is támadják, ez főként Aleppó tartományban van jelen. A nagykövet az Ahrar as-Sam milícia tagjait is terroristáknak nevezte, és része a magát a „Hódítás hadseregének" nevező iszlamista koalíciónak, amelynek tagja az an-Nuszra Front is.

Irakban Ramádi ostromára készülnek

A BBC szerint Irakban a kormányerők előrenyomulnak Ramádi körül, és arra készülnek, hogy egy végső rohammal visszafoglalják az Iszlám Állam által még májusban megszerzett várost, ahonnan 275 ezer ember menekült el. A Bagdadtól 90 km-re nyugatra fekvő városban 600-1000 fegyverese lehet az Iszlám Államnak.

Az elmúlt tíz napban az amerikai koalíció repülői, köztük olyan F-16-osok, amiket most először iraki pilóták vezettek, összesen 52 légi csapást hajtottak végre az IS állásai ellen. Az amerikaiak szerint sem lesz könnyű dolguk az iraki kormányerőknek, de szerintük eljött az idő, hogy megpróbálkozzanak a város visszafoglalásával.

Rovatok