Index Vakbarát Hírportál

Elfogták az Iszlám Állam koszovói hackerét

2015. október 16., péntek 11:23

Letartóztattak Kuala Lumpurban egy koszovói hackert, aki megszerezte több mint ezer amerikai katona személyi adatait, és átadta az Iszlám Államnak, írja az AP nyomán az MTI.

A huszonéves koszovói férfi tavaly augusztusban utazott Malajziába, hogy ott folytassa tanulmányait. Kapcsolatba került az Iszlám Állam egy Szíriában tartózkodó magas rangú tagjával, és átadott neki olyan személyes információkat amerikaiakról, amelyeket több egyesült államokbeli szerverre betörve szerzett meg. Idén szeptember 15-én tartóztatták le – jelentette be Hálid Abu Bakar malajziai rendőrfőkapitány.

A Pentagon korábban azt állította, a szélsőségesek egyszerűen közösségi oldalakról fésülték össze az adatokat.

Az amerikai igazságügyi minisztérium közleménye Ardit Ferizi néven azonosította az elkövetőt, és azt állítják róla, hogy egy koszovói számítógépes bűnözőcsoport vezetője. A malajziai rendőrség csütörtök éjjel közölte, hogy a koszovói férfit kiadják az Egyesült Államoknak.

356 évet kaphat

A vád szerint a férfi 1351 amerikai katona és szövetségi köztisztviselő személyes információinak megszerzéséért és az Iszlám Állam támogatásáért felel majd bíróság előtt. Ha bűnösnek találják, akár 356 év szabadságvesztésre is ítélhetik.

Miután Ferizi átadta a megszerzett adatokat az Iszlám Állam egyik vezetőjének, utóbbi a Twitteren számolt be a fejleményről: „Az amerikai hadsereget és kormányt meghackelte az Iszlám Állam hackerrészlege”. A még augusztusban közzétett üzenet az olvasókat egy harmincoldalas dokumentumhoz irányította, amelyben többek között az szerepel, hogy az Iszlám Állam harcosai Allah engedelmével hamarosan elvágják a torkát a saját hazájukban azoknak, akiknek adatai – nevük és címük – a dzsihadista szervezet birtokába jutottak.

A többségében muszlimok lakta Malajzia idén már több mint száz állampolgárát vette őrizetbe az Iszlám Állammal való feltételezett kapcsolat miatt. Az AP értesülése szerint az amerikai igazságügyi minisztérium a jövőben fokozni fogja erőfeszítéseit külföldön a kiberterrorizmus elleni harcban.

Rovatok