Index Vakbarát Hírportál

Törökország lelőtt egy azonosítatlan drónt

2015. október 16., péntek 13:00 | aznap frissítve

A török hadsereg közlése szerint lelőttek egy azonosítatlan hovatartozású repülőgépet a szíriai határ közelében. Mint mondták, a vonatkozó szabályok szerint jártak el: a gépet háromszor is figyelmeztették, mielőtt tüzet nyitottak volna rá.

A BBC tudósítása szerint a médiának

nyilatkozó tisztviselők azt mondták, hogy az azonosítatlan repülő tárgy valójában egy drón volt.
 

A török hadsereg parancsnokságának közleménye szerint a szerkezetet már a török légtérben lőtték le.

#PT - Düşen drone Rus yapımı Orlan 10 tipine banziyor. Pervaneli ve açık kanatlı. Bakalım ne çıkacak. pic.twitter.com/cpDDstuYJ0

— Levent Kemal (@ValkryV) 2015. október 16.

Azt egyelőre nem tudni, milyen nemzetiségű erőkhöz tartozhatott a drón, de bárkié lehetett: a szíriai hadseregé éppúgy, mint az oroszoké, amerikaiaké, briteké.

Néhány nappal ezelőtt brit sajtóértesülésekre hivatkozva híre ment, hogy Törökország egy orosz Mig-29-es vadászgépet is lelőtt, ez az értesülés azonban alaptalannak bizonyult. (A szíriai akcióban Oroszország Szu-24M, Szu 30-SzM, Szu-25 és Szu-34 típusú repülőket vet be.)

Frissítés: Az orosz védelmi miniszter szerint a drónjaik a tervek szerint végzik légi felderítési feladataikat Szíriában, és harci repülőik is visszatértek küldetéseikről. Ugyanakkor az amerikaiak gyanúja szerint a lelőtt drón orosz volt.

Rovatok