Index Vakbarát Hírportál

Kínzás előtt tangót táncolt az áldozataival Dzsihád John

2015. október 17., szombat 19:08

Tangót táncolt a túszaival az Iszlám Állam (ISIS) Dzsihád Johnként elhíresült hóhérja, mielőtt verni és kínozni kezdte volna őket, számolt be róla az egyik utolsó túsz, Daniel Rye Ottosen, akit nem végeztek ki. A 26 éves dán fotóst, tavaly júniusban, 400 nap fogság után engedte el az ISIS. A családja a hírek szerint 20 millió dán koronát (834 millió forint) fizetett érte, írja az Independent.

Ottosent többek között James Foleyval, Steven Sotloffal, David Hainesel, és Alan Henninggel együtt tartották fogva, és ő volt az utolsó, akit elengedtek, mielőtt Dzsihád John a többieket elkezdte lefejezni. A lefejezésekről az ISIS videókat is közzétett.

A fiatal fotós a múlt héten adta az első interjút a hazatérése óta. Ebben részletesen beszámolt arról, hogyan kínozták őket hónapokon keresztül a dzsihádisták. Ottosen, akit alig egy héttel a Szíriába érkezése után fogtak el, öngyilkosságot is megpróbált elkövetni, hogy így vessen véget a szenvedéseinek.

"Akarsz táncolni?" – kérdezte tőle egyszer Dzsihád John, eredeti nevén Mohamed Emwazi, a Nagy-Britanniából származó terrorista. "Aztán felrántott a földről és tangóznom kellett vele. Nem mertem sem rá, sem a társaira nézni, mert az még több verést jelentett volna. Körbetáncolta velem a cellát, aztán egyszer csak lelökött a földre, ütni és rúgni kezdett" – mesélte Ottosen.

A túszoknak tilos volt bármiféle kapcsolatot tartaniuk a külvilággal. Mielőtt Ottosen kiszabadult, James Foley, a később kivégzett újságíró egy üzenetet bízott rá, amit Ottosen továbbított a férfi családjának. Ottosen családját egyébként sokan támadták, amiért ennyi pénzt adtak a radikális szervezetnek, ám ők egyáltalán nem bánták meg a döntésüket miután látták, mi történt Ottosen túsztársaival.

Rovatok