Index Vakbarát Hírportál

Visszaállították a határellenőrzést a szlovén-magyar határon

2015. október 17., szombat 09:38 | aznap frissítve

Magyarország ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést a magyar-szlovén határon, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. „Az intézkedés a schengeni egyezmény adta kereteken belül történik, és mindaddig hatályban marad, amíg azt a helyzet indokolja" – mondta. Ezt azzal indokolta, hogy a kormány információi szerint megkezdődött a magyar-szlovén határra szállítása azoknak a migránsoknak, akik a zöldhatár péntek éjféli lezárása miatt nem tudják átlépni a magyar-horvát határt.

Kovács Zoltán kormányszóvivő erről azt mondta délelőtti sajtótájékoztatóján, hogy a rédicsi határátkelő közelében megjelentek a horvátok által Szlovéniába indított migránsok. Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó pedig lényegében arról beszélt, hogy azokról a menekültekről van szó, akik megérkeztek Muraszerdahelynél Horvátországból Szlovéniába, és a szlovénok tájékoztatása szerint regisztrálják őket. Magyarország területére senki nem lépett be, mondta. A sajtótájékoztatón elhangzottakról bővebben>>>

Az MTI szerint a menekülteket a regisztrálás után nem Magyarország felé viszik, hanem egy fogadóközpontba szállítják tovább az osztrák határ mellé, ahonnan már bárhova mehetnek tovább.

Buszokkal érkeztek menekültek Szlovéniába

Reggel nyolc körül megérkezett a horvát-magyar határ lezárása után az első három, menekültekkel teli busz Muraszerdahelyre, a horvát-szlovén határhoz. Rendőri felügyelet mellett a 150-200 ember átszállt három másik buszra, amit a szlovénok küldtek értük. Azóta újabb buszok érkeztek Petesházára a szlovén oldalon.

Tudósítóink szerint több száz fő fogadására felkészültek, de a Lendvánál felállított tábor üresen áll, gyakorlatilag nincs ott senki.

A délelőtt buszokon érkező körülbelül háromszáz ember felét helyben regisztrálták, a többieket pedig a néhány kilométerrel északabbra lévő Hosszúfaluba vitték tovább. Az M1 tudósítója nagyjából 60-70 menekültet látott a magyar határ közelében felállított regisztrációs sátraknál.

A délebbre fekvő Gruskovjéba is érkeztek már menekültek, ahol megkezdték a regisztrálásukat. Az Index.hr horvát hírportál szerint a horvátországi Maceljhez is hat menekültekkel teli busz érkezett reggel nyolc körül, Podlehniknél vitték őket befogadóállomásra, miután átkeltek a határon.

A regisztrálás után a menekültek többségét az osztrák határhoz, Sentiljbe küldhetik, ahol az Origo szerint több mint ezer ember befogadására alkalmas tábort állítottak fel.

A horvát hatóságok 1800 migránst szállítottak a horvát-szlovén határra, autóbuszokkal és vonattal szombaton késő délután a csáktornyai vasútállomásról - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Este hét után megérkezett a migránsok egy 300 fős csoportja Szlovéniába a Muraszerdahely-Petesháza horvát-szlovén határátkelő szlovén oldalára.

Felfüggesztették a vonatközlekedést a szlovénok

A menekültek többségét először az észak-horvátországi Csáktornyára szállítják a horvátok, és innen viszik őket tovább Muraszerdahelyre, vagy pedig délebbre, Maceljhez, vagyis a szlovén határhoz. Ezt nevezte a horvát belügyminiszter pénteken C-tervnek.

A Hina horvát hírügynökség szombaton nem hivatalos forrásokra hivatkozva azonban azt írta, hogy a horvát hatóságok állítólag Csáktornyáról 600 menekültet a magyar határhoz, Letenyéhez is elszállítanának.

Csáktornyán a helyi vöröskeresztesektől tudósítónk úgy tudja, hogy délutan öt óra körül érkezik még egy vonat 1500 menekülttel. Itt a vasútállomáson 300 menekültet buszra szállítanak át, őket Muraszerdahelyre viszik, ahol a szlovének átveszik őket. A többi 1200 menekültet Macelj felé vihetik, ott szállhatnák át buszra.

Vonattal azért nem tudnak átmenni, mert Szlovénia határozatlan időre felfüggesztette a menetrend szerinti vasúti közlekedést Horvátországgal. Erre a ljubljanai Dnevnik napilap szerint azért volt szükség, hogy hatékonyabban tudják ellenőrizni az érkező menekülteket. Viszont a lap szerint a szlovén vasúttársaság is részt vesz abban, hogy szervezett keretek között a horvát határról Ausztriába szállítsák a menekülteket.

Szlovénia egyébként rendőrökkel erősítette meg a szlovén-horvát határt, és a logisztikai feladatok ellátásához a hadsereget is kirendelte.

Nem egyeztettek C-tervről

Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken bejelentette, hogy éjféltől lezárják a horvát zöldhatárt. A határátkelők továbbra is üzemelnek, de szigorított ellenőrzést vezetett be Magyarország. A menekültügyi kérelmek benyújtására két tranzitzónában van lehetőség Letenye és Beremend térségében.

Ranko Ostojic horvát belügyminiszter arról beszélt, hogy így életbe léptetik a C-tervet. Kiderült azonban, a szlovénekkel nem állapodtak meg az átengedésről, ezért lehetett kérdés, hogy a határnál beengedik-e a menekültekkel érkező buszokat. Szombaton a horvátok már azt állították, hogy informális egyeztetés volt a szlovénokkal.

A szlovénok nyilatkozatai szerint elsősorban Ausztriától és Németországtól függnek a lépéseik. Karl Erjevac szlovén külügyminiszter pénteken beszélt osztrák kollégájával, Sebastian Kurzcal, aki azt mondta hogy Ausztria nem vezet be különösebb ellenőrzést a határán mindaddig, amíg Németország fogadja a migránsokat. „Ha Németország lezárja határait, akkor Szlovénia fontolóra veszi, hogy változtat a migránsok átvonulására vonatkozó politikáján" – mondta Erjevac. Percről percre itt olvashatja vissza a pénteki eseményeket>>>

Napközben még érkeztek vonatok Hegyeshalomhoz

Vízágyús rendőrségi kocsi, TEK-páncélosok, komoly rendőri erők érkeztek pénteken a horvát-magyar határhoz, ahonnan az utolsó menekülteket is elszállították. Pénteken hatezren érkeztek, az éjféli órákban ezerkétszáz menekültet raktak buszokra.

Az M1 tudósítója szerint Hegyeshalomhoz nagyjából 2200-an érkeztek meg szombat reggelig két vonattal, ők az eddigi gyakorlathoz hasonlóan gyalog mentek át Ausztriába. Délután megérkezett az utolsó különvonat is. 5-600 menekült volt rajta azok közül, akik a határzárig megérkeztek Magyarországra.

Több százan várnak a szerb oldalon

A szerb-horvát határnál éjszaka a rendőrség lezárta a zöldhatárt Bapska környékén, amit az „új ütemezés átszervezésével" indokoltak. Emiatt nagyjából 600 menekült van Bapskánál, de folyamatosan viszik tovább őket a horvát oldalra.

A Vecernji List horvát napilap szombaton vezércikkében azt írta, csak idő kérdése, hogy mikor zárja le Horvátország is a határt. A szerző felteszi a kérdést, vajon mit lehet tenni, ha Szlovénia mégsem fogad naponta ötezer menekültet, mert akkor szerinte egy héten belül nagy probléma lehet.

Rovatok