Index Vakbarát Hírportál

19 menekültet osztottak el a 160 ezerből

2015. október 19., hétfő 15:18 | aznap frissítve

A 160 ezerből eddig mindössze 19 embert sikerült szétosztani az uniós tagállamok között az EU szeptemberben elhatározott művelete alapján. Az egész terv könnyen megbukhat, mondta a Spiegelnek Jean Asselborn, az EU soros elnökségét ellátó Luxemburg bevándorlásügyi és külügyminisztere, aki görögországi tapasztalatairól számolt be a német lapnak.

Az uniós belügyminiszterek szeptemberi döntése szerint a menekültek elvileg csak akkor juthatnak be valamelyik EU-országba, ha az első uniós országban (Görögországban vagy Olaszországban) menekültkérelmet terjesztenek elő. A hatóságok ez alapján döntik el, jogosultak-e menekültstátuszra. Aki igen, annak az egyik EU-s országban jelölnek ki tartózkodási helyet. Az EU így próbálja meg kiszűrni a gazdasági bevándorlókat, és elosztani a menekültek ellátásának terheit.

A baj csak az, hogy a menekültek nem így gondolkodnak. Bár a görög hatóságok most már minden érkezőt regisztrálnak és ujjlenyomatot is vesznek tőlük, az eljárások második szakasza a gyakorlatban nem működik.  A menekültek nem akarják Görögországban beadni a menekültkérelmüket,  mondta leszboszi látogatása után Jean Asselborn.  

Miközben Leszbosz szigetére naponta 4 ezer ember érkezik, eddig mindössze egyetlen egy menekült adta be menedékjog iránti kérelmét Görögországban. Asselborn szerint a helyzet az, hogy a migránsok még most is inkább hisznek az embercsempészeknek, mint a hatóságoknak. Nem akarnak Görögországban dekkolni és ügyük elbírálására várni, inkább maguk igyekeznek átjutni a szigetről a kontinensre, onnan pedig Németországba. 

Az új uniós eljárással eddig mindössze 19 embert tudtak szétosztani az EU-ban. Nemrég egy repülőgép szállított eritreaiakat Rómából Stockholmba, és előkészítés alatt áll egy másik gép, ami Görögországból Luxemburgba szállítana menekülteket.

A Spiegel cikke szerint miközben naponta több ezer menekült érkezik, az EU-nak a több hónapos eszmecserék eredményeképpen  a 160 ezres keretszámból eddig konkrétan 19 embert sikerült legális eljárás keretében szétosztania. Az EU vezetői, elsősorban Németország szerint az unió külső határainak védelme mellett ennek a szétosztási eljárásnak kellene megoldania a menekültválságot. 

  Ha menekültügyben elvesztette a fonalat, az    Index menekülttérképén    felveheti.     

Rovatok