Index Vakbarát Hírportál

Bréking: az ENSZ minden drogot legalizálna

2015. október 19., hétfő 16:40 | aznap frissítve

A drogok teljes dekriminalizálását javasolja a világ összes kormányának az ENSZ, állítja Sir Richard Branson, aki eddig inkább a Virgin zenei megacég alapítójaként, üzletemberként és playboyként volt ismert.  Branson a Global Commission on Drug Policy nevű szervezet tagjaként foglalkozik a témával, így szerzett tudomást a dokumentumról, amelyet egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Az ENSZ nem cáfolta az információkat, noha azok alapjaiban változtatják meg a világszervezet drogügyi álláspontját, írja a Telegraph. A lap ugyanakkor rámutat: az ENSZ működésében szokatlan, hogy egy jelentős irányváltást így vezessenek be. Hasonló tanulmányokon évekig szoktak dolgozni, majd azt valamelyik ENSZ-vezető jelenti be.

„Még nem nyilvános dokumentumról van szó, amely azonban évtizedekre megváltoztathatja a világ drogstratégiáját azáltal, hogy a kormányokat a drogfogyasztás és -birtoklás dekriminalizálására buzdítja az egyéni fogyasztók esetében” – nyilatkozta Branson.

Az üzletember szavai alapján a dokumentum a szakemberek által már régóta hangoztatott elveket propagálná. 

A droghasználatot egészségügyi, nem pedig bűnügyi kérdésként kellene kezelni.

„Miközben a rekreációs céllal drogot használók számára ez nem probléma, a függőknek biztosítani kell a megfelelő ellátást, a börtön helyett.”

Branson szerint a dokumentumot hétvégén hozzák nyilvánosságra, a Kuala Lumpurban rendezett ártalomcsökkentési fórumon.

Ezt picit behaluzta Branson?

A Telegraph cikkének megjelenése után szólalt meg az ENSZ illetékese, megjegyezve, hogy a Branson által idézett anyag koránt sem végleges, hanem csak egy előterjesztés. "Se nem végleges, sem pedig hivatalos dokumentumról nem beszélhetünk, és semmiképpen nem szabad úgy tekinteni, mint az UNODC közleményét."

"Az UNODC céfolja azt is, hogy a dokumentumot visszavonták volna, mivel egy nem kész dokumentumot nem is lehet visszavonni" - nyilatkozta az illetékes. "Általánosságban annyi mondható el, hogy a szervezet támogatja a bebörtönzés alternatíváit, a nemzetközi emberi jogi normák szem előtt tartásával."

A még ezek után is bizakodó drogügyi aktivistáknak a lap még megjegyzi: az ENSZ szervezete eddig leginkább a tiltás pártján volt a kemény drogok tekintetében, de még a marihuána legalizációjáról is kritikusan nyilatkoztak.

Rovatok