Index Vakbarát Hírportál

Azt hitték, marhahúst szállít az indiai sofőr, ezért élve elégették

2015. október 19., hétfő 22:43

Több mint kétezren tüntettek hétfőn Kasmír indiai régiójában annak a fiatal kamionsofőrnek a megölése miatt, akit azért gyújtottak fel, mert azt hitték, marhahúst szállít. A 18 éves Zahid Rasool Bhatot, aki vasárnap halt bele égési sérüléseibe, hétfőn már el is temették.

A kamionsofőrt hindu fegyveresek támadták meg még október 9-én, miután azt hitték, hogy a kamionjában marhahúst szállít, holott valójában kőszén volt a rakománya.

Az eredetileg békésnek indult tüntetés végül komoly összecsapásba torkollt, a rendőrség könnygáz segítségével tudta csak megfékezni a köveket dobáló tömeget.

Az állam elítélte a gyilkosságot, Bhat családjának pedig 7700 dollárnak (2 millió forint) megfelelő kártérítést ígértek, illetve egy biztos állást az államigazgatásban. A gyilkosság után öt embert fogtak el, egy elkövetőt még keresnek, írja a Los Angeles Times.

A térségben az elmúlt hetekben két másik gyilkosságot is hasonló okból követtek el: egy férfit azért öltek meg, mert azt hitték, hogy szarvasmarhát csempészett Indiából, míg korábban egy másik embert azért lincseltek meg, mert hamisan elterjedt róla, hogy marhahúst eszik.

Rovatok