Index Vakbarát Hírportál

Magas rangú al-Kaida-vezetőt vadászott le az USA-koalíció Szíriában

2015. október 19., hétfő 09:01

Egy al-Kaidához köthető terroristacsoport vezetője is meghalt az amerikaiak által vezetett koalíció szíriai légicsapásában – jelentette be a Pentagon vasárnap. A támadás Szíria északnyugati részén zajlott.

Szanafi en-Naszr, eredeti nevén Abdel-Mohszen Abdallah Ibráhím es-Sareih szaúdi állampolgár volt, és a Horaszan Csoport nevű szervezet egyik legmagasabb rangú tagja volt. A csoport Szíriában tevékenykedik, és veterán al-Kaida-tagok alkotják.

En-Naszr korábban az al-Kaida pénzügyi vezetője volt. Kulcsszerepe volt a csoport működtetésében, a pénzügyi szervezés mellett az új tagok toborzásában is részt vett, illetve rutinos stratéga volt. Szíriába 2013-ban érkezett, és az országban aktív, szintén az al-Kaidához köthető an-Núszra Frontban is vezető szerephez jutott. Az Egyesült Államok kiemelt célpontként kezelte, mert információik szerint támadást tervezett az ország ellen. Amerikai szakértők szerint a kiesése nagy csapást jelent az al-Kaida számára.

Az online dzsihádista közösségek is széles körben beszámoltak en-Naszr haláláról, és mártírként emlékeztek meg róla.  Az utóbbi négy hónapban ő volt az ötödik meggyilkolt Horaszan-tag.  

Az Egyesült Államok nem enged abból, hogy leépítse, megzavarja, elpusztítsa az al-Kaidát és maradványait

– mondta Ash Carter amerikai védelmi miniszter a bejelentéskor.

Rovatok