Index Vakbarát Hírportál

Kétségbe ejtő helyzetben várják az éjszakát a senki földjén rekedt menekültek

2015. október 19., hétfő 17:36 | aznap frissítve

Hétfő este még mindig legalább kétszáz ember várakozik a horvát-szlovén határ közti senki földjén, hogy megérkezzenek a buszok, és bebocsátást nyerjenek Szlovéniába, írja az Index.hr. A menekültek rögtönzött sátrakat vertek fel, hogy megvédjék a gyerekeket az esőtől és a hidegtől. Két terhes nőt kórházba kellett szállítani a területről. A segélyszervezetek takarókat és élelmet osztottak a rászorulóknak.

Az áldatlan helyzetet az okozta, hogy a horvátok a megbeszéltnél több menekültet vittek a szlovén határra: 2500 helyett több mint 5000 embert szállítottak oda buszokkal.

A menekültek fél napot rostokoltak a senki földjén, hidegben, esőben. Délután váratlanul megnyitották, majd egy órával később lezárták a határt a Szlovénia és Horvátország közt, derült ki az Evarazdin.hr tudósításából. A beszámoló szerint hétfőn délután öt szlovén busz érkezett Drávamagyaródhoz (Trnovec). A buszok láttán az esőben és hidegben várakozó menekültek megrohamozták a kerítést. A határőrök egy ideig a kerítésnek feszülő tömeg miatt nem tudták megnyitni a kapukat. Az emberek a fejük fölé emelték, és a kerítés felé adták a gyerekeket, hogy nem nyomják össze őket. (Ugyanez történt egyébként Röszkén, amelyet a kormánypárti sajtó aztán úgy állított be, hogy a menekültek élő pajzsként használták a gyerekeket.) 

Bár a rendőrök kérték, hogy először a nőket és a gyerekeket szállíthassák el, ezt nem mindenki vette figyelembe, így tolongás volt a kerítéseknél. A buszok a menekültek egy részét elszállították. Fél ötkor a határt újra lezárták, így nagyjából 5-800 ember maradt a két ország közti senki földjén.

A horvát lap tudósítása szerint a helyszínen már csökkent a feszültség, az eső elállt, a menekültek a szemetet szedik a két határ közti területen.

Megnyílt a szerb határ

Hétfő délután, ahogy a szlovének megnyitották a határt, a horvátok is feloldották a szerb határzárat, írja az  N1 szerb lap . A bapskai határon feltorlódott több ezer ember belépett Horvátországba. A határt hétfő estére ismét lezárták.

Vasárnap óta több ezren várakoztak a szerb-horvát határon.  

A horvátok a telefont sem vették fel

A szlovén belügyminiszter hétfőn közleményt adott ki, amelyben a horvát fél kiszámíthatatlan hozzáállásával magyarázta a kialakult helyzetet. Vesna Györkös Žnidar szerint a menekültek szállítása eddig a megbeszéltek alapján folyt. Vasárnap azonban a horvátok az egyeztetettnél nagyobb létszámú csoportok érkezését jelentették. Hiába jelezte a horvát belügyminiszternek, hogy a hozzáállásuk elfogadhatatlan, és Szlovénia nincs felkészülve az egyoldalúan bejelentett embertömeg fogadására, áll a közleményben.

A szlovén belügyminiszter rámutatott, hogy az együttműködésük sokkal jobb Ausztriával: osztrák kollégája jelezte, hogy a vártnál nagyobb tömeget Ausztria sem tudja kezelni, ezért döntöttek a határzárról. 

Znidar szerint a horvátok egy idő után már a telefont sem vették fel nekik, "ami nagy probléma volt, mert megbecsülni sem tudtuk, hány menekültet és hova szállítanak" - áll a közleményben.

Az Amnesty International kritizálta Horvátországot, hogy olyan helyzetet teremtett, amelyben emberek ezrei, nők és gyerekek kényszerültek arra, hogy a szabad ég alatt, zuhogó esőben töltsék el az éjszakát.

A krízis várhatóan nem enyhül majd, az ENSZ menekültügyi szervezete szerint ugyanis péntek óta 20 ezer menekült lépett be Macedóniából Szerbiába.

Ezek az emberek pedig hamarosan a horvát, majd a szlovén határon tűnnek fel.

Az osztrák belügyminisztérium eközben bejelentette, hogy meghosszabbítják a határellenőrzésüket. Az intézkedésre azért van szükség, hogy a harmadik államból érkezők nagy száma ellenére biztosítani tudják a közbiztonságot, valamint hogy megakadályozzák a hatóságok, a mentésben résztvevő erők és az állami infrastruktúra túlterheltségét, írja az MTI.

Rovatok