Index Vakbarát Hírportál

Újabb nagyágyú szállhat be az amerikai elnökválasztási kampányba

2015. október 20., kedd 07:27

Hónapokon át tartó lebegtetést követően két napon belül Joe Biden alelnök is beszáll a 2016-os amerikai elnökválasztási küzdelembe - közölte hétfőn demokrata forrásokra hivatkozva két vezető amerikai adó, a Fox News és az NBC televízió. A CNN pedig úgy értesült, hogy Biden munkatársai már dolgoznak a kampánystáb felállítását célzó felvételi beszélgetések előkészítésén. Az értesüléseket hivatalosan nem erősítették meg.

Bidennek már a múlt heti demokrata elnökjelölti vitára is tartogattak egy tartalék pódiumot, és a 72 éves politikus talán jobban is tette volna, ha ott kapcsolódik be. Hiszen a Reuters brit hírügynökség és az Ipsos intézet hétfőn nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatása szerint pont a vitán mutatott teljesítményének köszönhetően ugrott 10 százalékpontot Hillary Clinton támogatottsága, és csökkent 6 százalékot a hiányzó Bidené.

A felmérés szerint a demokrata szavazóknak már a 51 százaléka voksolna a volt first ladyre, 27 százaléka pedig Bernie Sandersre, a magát "demokratikus szocialistaként" jellemző vermonti szenátorra. De miközben Sanders tábora változatlan maradt, az árnyékjelölt Biden támogatottsága 13 százalékra esett vissza. Könnyen lehet, hogy ezen adatok láttán kezdődött meg Biden csatlakozási szándékának szivárogtatása, és a kampányhoz való gyors csatlakozása. (MTI)

Rovatok