Index Vakbarát Hírportál

Óriásit nyertek a liberálisok Kanadában

2015. október 20., kedd 08:25

A liberális Justin Trudeau váltja Kanada élén a csaknem egy évtizeden át kormányzó konzervatív Stephen Harpert, miután pártja a hétfői parlamenti választáson szinte biztos, hogy megszerezte az abszolút többséget.

Az MTI összefoglalója szerint az eddig 34 képviselővel rendelkező liberálisok megötszörözve képviselőik számát, 170 mandátumra számíthatnak a 338 mandátumból. Ezzel az Elections Canada független választási testület adatai szerint meg is döntik a konzervatívok 1984-ben felállított mandátumgyarapítási rekordját.

A 43 éves, volt iskolai tanár Justin Trudeau a kampányában tartalmilag a szociális igazságosságra, a kommunikációban pedig az extrovertált, a közösségi médiához idomuló stílusra helyezte a hangsúlyt.

Justin Trudeau, aki a 2011-es választási vereség óta vezeti pártját, kormányra jutásának esetére a következőket ígérte:

A liberális pártvezér a Barack Obamával - egyebek között a Keystone XL kőolajvezeték megépítése körüli washingtoni huzavona miatt - megromlott kapcsolatok javítására is ígéretet tett. Az amerikaiak szimpátiáját azonban valószínűleg nem nyeri el azon ígérete, hogy visszarendeli az Iszlám Állam elleni repülőegységeket - igaz, az iraki kiképzőket nem.

A politikus neve korábban sem volt ismeretlen az országban, hiszen apja a modern Kanada atyjának tekintett néhai Pierre Trudeau miniszterelnök volt, akit celebekkel való kapcsolatai és karizmája miatt is John F. Kennedyhez szoktak hasonlítani. A minden idők második legfiatalabb kanadai miniszterelnökeként hivatalba lépő, háromgyerekes Justin Trudeaut meg - ahogy az a világ összes fiatalabb baloldali vezetőjével lenni szokott - Obamához szereti hasonlítani a média. 

Rovatok