Index Vakbarát Hírportál

Megint szövetségese támadta Merkelt

2015. október 20., kedd 19:10 | aznap frissítve

Horst Seehofer bajor miniszterelnök szerint radikalizálhatja a társadalmat a kancellár bevándorláspolitikája. A Pegida mozgalom megerősödésétől tart.

Csökkenhet a konzervatív CDU és bajor testvérpártja, a CSU támogatottsága a berlini vezetés menekültpolitikája miatt – közölte Horst Seehofer, bajor tartományi miniszter újságírókkal  a müncheni tartományi gyűlés (Landtag) szünetében. A politikus szerint a szélsőséges Pegida mozgalom megerősödhet a gyenge kormányzati fellépés miatt.

Seehofer továbbment: szerinte Angela Merkel kancellár lépései társadalmi szakadáshoz és radikalizálódáshoz vezethetnek. A bajor miniszterelnök csalódott, hogy  nem sikerült korlátozni az érkező menekültek számát, valamint  nem döntöttek a tranzitzónák bevezetéséről.

A CDU/CSU pártszövetség parlamenti frakciójának egyes tagjai úgy vélik, Merkelnek el kellene vállalnia a 2016-ban megüresedő ENSZ főtitkári posztot. Ebben az esetben a CDU valószínűleg Wolfgang Schäuble jelenlegi pénzügyminiszter kancellárrá választását támogatná - idézi az MTI a német N-tv értesüléseit.

Seehofer nem először támadta Merkelt a menekültválság alatt: október elején azt nyilatkozta, Bajorország megvédheti magát, ha Berlin nem állítja meg a menekültáradatot. Az elmúlt napokban azonban többször kiállt a kancellár mellett.

Rovatok