Index Vakbarát Hírportál

3 millió forintot ítéltek meg egy megvert magyar romának Strasbourgban

2015. október 20., kedd 13:12

Első fokú ítéletében elmarasztalta Magyarországot a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága, mert a magyar hatóságok 2011-ben nem vizsgáltak ki megfelelően egy rasszista támadást, írja az MTI. A pert egy 23 éves roma származású férfi indította a magyar állam ellen, miután a magyar ügyészség ejtette a közösség tagja elleni erőszak miatt indított eljárást, és az elkövetőt csak garázdaság miatt ítélték el.

A szegedi férfit és barátnőjét még 2011 januárjában támadták meg hárman egy szegedi szórakozóhelyen, ekkor avatkozott be egy férfi, aki rendőrként azonosította magát, de később kiderült, hogy a büntetésvégrehajtásban dolgozik. A férfi büdös cigánynak nevezte az áldozatot. A támadásnak az vetett véget, hogy az áldozat három barátja a sértett segítségére sietett, majd a kiérkező rendőrök mindenkit bevittek az őrsre. 

A feljelentéséhez az áldozat csatolta a támadó által a közösségi oldalra felrakott tartalmakat, köztük azt is, amelyben azzal dicsekszik, hogy előző éjjel fejbe rúgott egy földön fekvő cigányt. A magyar ügyészség ennek ellenére nem látta igazoltnak a rasszista támadást, és csak garázdaság miatt ítélték el az elkövetőt, akit egy év próbaidőre bocsátottak.

A sértett azért fordult a strasbourgi bírákhoz, mert megítélése szerint a magyar hatóságok nem végeztek hatékony vizsgálatot, és nem tettek meg minden szükséges intézkedést, hogy a támadás rasszista indíttatását megállapíthassák. Az Emberi Jogok Európai Egyezményének megsértéséért a bíróság első fokon 10 ezer euró (mintegy 3 millió forint) kártérítést ítélt meg a megvert szegedi férfinak. A döntés ellen mind ő, mind a magyar állam két hónapon belül fellebbezhet.

Rovatok