Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok lebombáztak egy 48 tagú szír családot

2015. október 20., kedd 11:59

Összesen 120 emberrel, köztük a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló mérsékelt szervezet, az FSA egyik parancsnokával végeztek orosz harci gépek által végrehajtott légicsapások Latakia tartományban -írja az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja, ami egy londoni székhelyű ellenzéki szervezet, meglehetősen pontos értesülésekkel. A halottak között vannak fegyveresek, de még több a civil, köztük nők és gyerekek is. A halottak száma még tovább emelkedhet, mert sokan rekedtek a romok alatt.

A katari székhelyű al-Dzsazíra a Szíria stratégiailag fontos középső tengelyének legközepén található Homsz térségéből számol be hasonló orosz bombatámadásról, melyben

egy család 48 tagjával végeztek az oroszok, a legfiatalabb egy alig egy hónapos csecsemő, a legidősebb egy 70 éves nő volt.

A család egy óvóhelyen próbálta meghúzni magát, melynek falát azonban egy orosz repülőről indított rakéta - vagy lézerirányítású bomba, ez a tudósításból nem derül ki - simán átütötte. 

Érdemes megjegyezni, hogy a szörnyűségekről egyelőre csak az ellenzékhez húzó források számoltak be, mondjuk olyanok, melyek értesülései helytállók szoktak lenni.  

Oroszország szeptember 30-án indított légi hadjáratot Aszad oldalán, és azóta is ragaszkodik ahhoz, hogy gépei csak az Iszlám Államot és más terrorszervezeteket támadnak, de valójában sokkal intenzívebben bombázzák az USA által is támogatott, mérsékeltebb szír ellenzéki Szabad Szír Hadsereget. Mára az is nyilvánvalóvá vált, hogy az orosz beavatkozás nem enyhítette a harcokat, pláne nem a menekültválságot: 

Törökország kész elfogadni, hogy Bassár el-Aszad marad a szír elnök, ha fél éven belül távozik – tudta meg a Reuters török kormányzati forrásoktól. Ankara érdeke egy tiszta politikai átmenet Szíriában, ezért vállalják az átmeneti időszakot, ha Aszad távozására garanciát kapnak. A döntésről egyeztettek az Egyesült Államokkal.

(Borítókép: orosz bombázó száll le egy Latakia melletti támaszpontról)

Rovatok