Index Vakbarát Hírportál

Újabb drámai szám: 643 000 menekült jött idén

2015. október 20., kedd 13:53

Újabb drámai határt léptünk át

– közölte Melissa Fleming, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője, aki a szervezet legfrissebb adatait ismertetve közölte, hogy átlépte a félmilliót a Görögországba érkezett menekültek száma, a legfrissebb adatok szerint

502 500 ember érkezett az Égei-tengeren keresztül. A Földközi-tengeren keresztül érkezettek számával együtt azonban az idén érkezettek menekültek száma eléri a 643 ezret.

Az UNHCR szóvivője hozzátette, hogy a tél közeledtével folyamatosan nő az újonnan érkezők száma, hétfőn több mint nyolcezren keltek át az Égei-tengeren.

A menekültügyi szervezet Genfben tartott sajtótájékoztatóján elhangzott az is, hogy jelenleg is 27,5 ezer menekült várakozik a görög szigeteken. Görögországban pedig fokozódhat a káosz, amit a menekültek nagy száma okoz, hacsak nem kezdik el a migránsok szétszórását az országban.

Érdemes megjegyezni, hogy az UNHCR adatai szerint október elsejéig 512 ezer menekült jött Európába, tehát alig húsz nap alatt újabb 131 ezer ember érkezett. Valószínűleg így a szervezetnek módosítania kell majd azt az előrejelzését, hogy idén a menekültek száma elérheti a 700 ezret – ha nem lassul a menekültáradat, akkor ezt a számot már ebben a hónapban elérhetjük.

Rovatok