Index Vakbarát Hírportál

Eldőlt, Joe Biden alelnök nem indul az elnökválasztáson

2015. október 21., szerda 18:40 | aznap frissítve

A Fehér Házban Barack Obama elnök társaságában tartott sajtótájékoztatóján jelentette be Joe Biden alelnök hónapokig tartó találgatások után, hogy nem indul a demokraták elnökjelöltségéért a 2016-os elnökválasztáson. A több botrány miatt is fájó sebbel menetelő Hillary Clinton így már végképp közel érezheti magát a demokrata elnökjelöltség megszerzéséhez.

„Sajnos azt hiszem, kifogytunk már az időből, hogy felépítsünk egy elnökjelölti kampányt" – mondta. Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy a versenyben lévő demokratáknak támaszkodniuk kellene Obama örökségére és az elnöksége alatt elért eredményekre.

Az elmúlt napokban különösen felgyorsult a találgatás, az is benne volt a levegőben, hogy Biden hamarosan bejelenti indulását. Az elmúlt hetekben állítólag személyesen hívta fel azokat a demokratákat, akik támogathatták volna, és valamiért nem álltak még be Hillary Clinton mögé. Még a héten is úgy tudta demokrata forrásokból több amerikai tévé, hogy Biden az indulását jelentheti be.

Ugyanakkor erősen kérdéses volt, lehet-e még valódi esélye, miután múlt héten kihagyta a demokraták első elnökjelölti vitáját, amiből jól jött ki az elmúlt időszakban az emailbotránya miatt folyamatos védekezésre kényszerülő Clinton, és a magát amerikai keretek között szocialistának valló, lelkes tömegeket megmozgató Bernie Sanders is.

Úgy tűnt, hogy Biden arra várt, hogy Clinton egyébként csökkenő támogatottsága a párton belül is megbicsaklik-e, anélkül ugyanis legfeljebb akkor tudott volna tényleg esélyesként beugrani, ha a volt first lady ellen esetleg büntetőeljárást indítanának az emailbotrány miatt.

A felmérésekben már hónapok óta folyamatosan mérték Bident, aki virtuálisan 16,8 százalékon állt szerdán, és nem tudni, hogy ennél mennyivel jelentett volna nagyobb kihívást Clintonnak, ha mégis elindul. A hamarosan a bengázi követség elleni támadást vizsgáló kongresszusi bizottság előtt megjelenő Clinton a vita óta növelte támogatottságát, a RealClearPolitics összesítése alapján 47,8 százalékon áll. Sanders 25,7 százalékkal követi, a többiek lényegében 1 százalék környékén futottak még.

Rovatok