Index Vakbarát Hírportál

Kirúgáshoz és lemondáshoz vezetett a perui first lady pénzmosási botránya

2015. október 21., szerda 06:07

Tovább gyűrűzik Peruban az államfő feleségét érintő pénzmosási és pártfinanszírozási botrány: kedden az igazságügyi miniszter, Gustavo Adrianzén  menesztette az ügyet vizsgáló államügyészt,  Julia Príncipét, majd a döntését érő kemény bírálatok hatására maga is kénytelen volt lemondani tárcavezetői tisztségéről - írja az MTI. A menesztésről szóló rendeletet Ollanta Humala államfő is aláírta. 

Az államügyész menesztése hatalmas felháborodást váltott ki az országban. Az ellenzék politikai megtorlásnak nevezte és a nyomozóhatóságokra való nyomásgyakorlásként értékelte a lépést. Bejelentette, hogy a parlament soron következő ülésén bizalmatlansági indítványt nyújt be az igazságügyi miniszter ellen. Ezt azonban Adrianzén tárcavezető szemlátomást nem kívánta megvárni, hanem néhány órával az államügyész menesztése után benyújtotta lemondását. Az igazságügyi miniszter a kialakult körülményekkel és a politikai stabilitás megőrzésének szükségességével indokolta távozását.

Julia Príncipe hat éve tevékenykedik államügyészként, és ez idő alatt nagy tekintélyre tett szert, felgöngyölített például egy ingatlancsalásokkal foglalkozó bűnszövetkezetet. Hivatali ideje alatt több mint kétezer eljárás indult drogcsempészek, aranyat termelő zugbányászok és más bűnözők ellen. 

A perui ügyészség szeptember 26-án jelentette be, hogy pénzmosás gyanúja miatt vizsgálatot indított Nadine Heredia first lady ellen. Az eljárás része a szélesebb körű vizsgálatnak, amely az Ollanta Humala perui államfő vezette párt 2006-os és 2011-es választási kampányának finanszírozásával kapcsolatban zajlik. Az ügyészség grafológiai vizsgálatnak vetette alá a jogellenes pártfinanszírozást állítólag bizonyító könyvviteli dokumentumokat, mert felmerült a gyanú, hogy a first lady vezette őket. Az ügyben vizsgálat folyik Nadine fivére, Ilan Heredia ellen is.

    A nyersanyagokban gazdag országban a jövő év áprilisában elnökválasztást tartanak. A 2011-ben megválasztott, baloldali populista Ollanta Humalának jelenleg rendkívül alacsony a népszerűségi mutatója. A felmérések szerint Peru lakossága leginkább a bűnözés és a hivatali korrupció miatt elégedetlen a kormánnyal.

Rovatok