Index Vakbarát Hírportál

Rendes katolikus lányból lett dzsihádista

2015. október 21., szerda 15:39

Az interneten ismerkedett meg az Iszlám Állam egyiptomi tagjával. A férfival azt tervezték, hogy Szíriában összeházasodnak, és együtt harcolnak majd a dzsihádisták oldalán. A huszonkét éves María Cala Márquezt kedden fogták el a hatóságok, szerdán már a bíróság hallgatta meg. Sok fiatalt csábít el az Iszlám Állam Európából.

Egyre nagyobb gondot jelent a hatóságoknak, hogy sok európai fiatalt fanatizál az Iszlám Állam (IS).  A terrorszervezet főleg több generáció óta Európában élő muszlimokat toboroz a szíriai háborúba – az ritka, hogy iszlám háttér nélküli, keresztény fiatalokat térítsenek át.

A huszonkét éves María Cala Márquezt kedden tartóztatták le a spanyol hatóságok a repülőtéren, mielőtt Törökországba indult volna. A lány Szíriába tartott, hogy ott feleségül menjen az IS egyik egyiptomi ügynökéhez. 

Márqueznek nincsenek muszlim gyökerei, családja katolikus, őt is hívőként ismerte a környezete. A híres zarándokvárosban, Almontéban élt egész életében. Édesanyjával és bátyjával együtt dolgozott egy szállodában, környezete félénknek és visszahúzódónak ismerte.

Az év elején tért át az iszlámra. Ezzel együtt soha sem hordott csadort vagy más tradicionális muszlim viseletet. Mikor letartóztatták, már fejkendőben volt, és a Korán spanyol nyelvű kiadását olvasta.

A helyi polgárőrségnek tűnt fel, hogy a lány gyakran ír dzsihádista fórumokra. Ezt jelezték a rendőrségnek. A hatóságok kiderítették, hogy régóta kapcsolatban van egy egyiptomi férfival, rendszeresen kommunikálnak, és azt tervezik, hogy Szíriában összeházasodnak, és harcolni fognak az Iszlám Állam mellett. A nő 2016-ban kerül bíróság elé.

Az Iszlám Állam ellenségeit kínozta

Márquezzel ellentétben egy német állampolgár, Nils D. kijutott Szíriába, és az IS kötelekében harcolt tizenhárom hónapig. A férfit azzal vádolják, hogy 2013 októbere és 2014 novembere között több foglyot megkínzott, és részt vett nyilvános kivégzéseken is.

Nils D. egy különleges osztagnál dolgozott: az volt a feladata, hogy megtalálja azokat, akik elhagynák a dzsihádistákat, vagy elárulják őket. Ezeket az embereket a vádak szerint elfogatta és megkínozta.

Állítása szerint csak a manbidzsi börtönben dolgozott, ott is csak szakácsként. A német rendőrség viszont fotókat talált arról, ahogy fegyvert szorít a foglyok tarkójához. Az ügyét 2016-ban tárgyalja majd a bíróság, terrorizmussal vádolják.

A férfi több társa még mindig Szíriában harcol az Iszlám Állam seregeiben. A titkosszolgálatok szerint öt-hatezer európai születésű ember harcol a dzsihádisták mellett Szíriában, nagy részük fiatal. A kiképzett terroristák nem ritkán visszatérnek szülőhazájukba, ahol toborzásba vagy pénzgyűjtésbe kezdenek.

Sokan azonban kiábrándulnak az Iszlám Államból, és emiatt térnek vissza Európába. Egy tizenhét éves osztrák fiú is így járt: a szélsőségesek propagandavideóit terjesztette az interneten, majd kiutazott, hogy harcoljon Szíriában. Ott elvesztette az Iszlám Államba vetett hitét, hazatért Ausztriába, ahol két és fél év börtönre ítélték.

Rovatok