Index Vakbarát Hírportál

Németország vállalja a felelősséget a holokausztért

2015. október 22., csütörtök 01:13 | aznap frissítve

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő kedden azt mondta, Hitler eredetileg nem kiirtani, hanem csak száműzni akarta a zsidókat, és csak Hádzss Amín al-Huszeini, palesztin vallási vezető tanácsára döntött 6 millió zsidó végső megsemmisítése mellett a második világháborúban. 

Netanjahu kijelentése felháborodást váltott ki. "Még Hitlert is felmenti bűnei alól, csak azért, hogy nekünk árthasson" - mondta rá Mahmúd Abbász palesztin elnök szerdán Rámalláhban Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Szerdán már Németország vezetőinek is volt hozzáfűzni valójuk a kijelentéshez: Angela Merkel szóvivője, Steffen Seibert azt nyilatkozta:

Minden német ismeri a nácik gyilkos fajgyűlöletének történelmét, ami a civilizációellenes holokauszthoz vezetett. Ezt okkal tanítják az összes német iskolában, soha sem szabad elfeledkezni róla. Nem is látok okot arra, hogy bármilyen módon is megváltoztassuk történelmi nézeteinket. Tudjuk, hogy minket, németeket terhel a felelősség ezen emberellenes bűncselekmények miatt, ez nagyon is a sajátunk.   

 - olvasható a kancellár szóvivőjének véleménye a The Atlanticban.

Szerdán Netanjahu azt fűzte még hozzá a megosztó keddi nyilatkozathoz, hogy sosem akarta Hitlert felmenteni a holokauszt alól. 

Hitler volt a felelős a végső megoldásért, ami miatt hatmillió zsidó halt meg. Az ő döntése volt.

- szögezte le végül az izraeli miniszterelnök.

Rovatok