Index Vakbarát Hírportál

Az osztrák külügyminiszter már a kerítés mellett érvel

2015. október 23., péntek 11:12 | aznap frissítve

Az m1 helyszíni tudósítója szerint teljes a káosz a szlovén Sentilj menekülttáborában, ahol a migránsok reggel 9 körül megbontották a kerítést, kitörtek és elindultak Ausztria felé. Az osztrák hírügynökség szerint péntek reggel óta mintegy 6000-7000 menekült jött át Szlovéniából Ausztriába. Közülük több ezret az osztrák hatóságok képtelenek voltak regisztrálni, akkora volt a nyomás. A helyi rendőrség szóvivője szerint több ezer migráns áttörését csak erőszakkal lehetne megakadályozni az erőszak alkalmazása azonban nem jöhet szóba, különös tekintettel arra, hogy a migránsok között sok a nő és a gyermek.

Szlovénia megtelt

Voltak, akik a vonatállomás felé a töltésen, mások pedig Maribor-Graz közötti főúton indultak el akadályozva a forgalmat. A köztévé tudósítója szerint egyelőre buszok sem jönnek Ausztria felől, hogy elszállítsák a menekülteket. A sentilji táborból már előző nap is voltak kitörések, a menekültek akkor is gyalog indultak meg Ausztria felé.

Az MTI szerint úgy tűnik, hogy teljes egészségben feladták a határ őrizetét az osztrákok a szlovén-osztrák határ osztrák oldalán, tömött sorokban gyalogolnak a Grazba vezető 67-es főúton Leibnitz és Ausztria belseje felé. A hatóságok arab, illetve angol nyelven folyamatosan hangosbeszélőn szólítják fel a menekülteket arra, hogy várják meg türelemmel az elszállításukra érkező buszokat, ám az emberek többsége türelmetlen és elindul gyalog Ausztria felé.

Az első menekültek péntek délután négy órakor már a Spielfeldtől, vagyis a határtól 17 kilométernyire lévő Leibnitzben jártak. Az MTI által megkérdezett menekültek általában buszpályaudvart vagy vasútállomást keresnek, afelől érdeklődnek, hogy hol találhatnak ilyet.

Az Index tudósítója csütörtökön azt tapasztalta Szlovéniában, hogy a brezicei és a dobovai menekülttáborok teljesen megteltek, sőt, volt ahol ötszörös volt a telítettség, és a hatóságok még ahhoz sem járultak hozzá a civil önkéntesek élelmet vagy ruhákat osszanak a menekülteknek. Riportunkat itt olvashatja el.

Eközben Szlovénia az európai uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül kért segítséget a menekültválság kezeléséhez. Takarókat, sátrakat és más felszereléseket kértek az uniós mechanizmuson keresztül, amelynek keretében a 28 tagállam polgári védelmi hatóságai tudnak segíteni egymásnak. A rendszert szeptemberben Magyarország is igénybe vette a migrációs válság kezeléséhez.

Az osztrákok feladták a határ őrzését

Az MTI helyszíni tudósítója szerint az osztrák hatóságok teljesen feladták a szlovén-osztrák határ melletti Spielfeldnél lévő tranzittábor őrzését, miután a menekültek ott is megrongálták a kerítést és újra kitörtek a senki földjére.

Az osztrák katonáknak és rendőröknek nem sikerült megakadályozniuk, hogy a menekültek elinduljanak a Grazba vezető a 67-es főúton Leibnitz irányába, mások pedig a vasúti töltésen gyalogolnak. A menet mellett mindössze egy páncélautó halad.

Délelőtt óta folyamatosan próbálják rábírni hangosbeszélőn a menekülteket arra, hogy várják meg az értük küldött buszokat, amikre elsőként a családosok, illetve a nők és gyerekek szállhatnak fel. De az emberek türelmetlenek, mivel vannak, akik három napja várakoztak már a tranzittáborokban.

Az osztrák külügyminiszter azt mondta, hogy a kerítések biztosíthatják a határok védelmét. Sebastian Kurz konzervatív politikus egy, a magyar-szerb határon létesített kerítés hasznosságát firtató újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: ha igazak lennének a kerítések hatékony működését bíráló állítások, akkor nem funkcionálna a határvédelem a bolgár-török valamint a spanyolországi határszakaszokon, ahol már régen megépült a kerítés.

Az az állítás, hogy a kerítések nem működnek, egyszerűen és mélyrehatóan hamis

- fogalmazott a miniszter.

Szlovénia egyébként nem zárja ki a kerítésépítés lehetőségét Horvátországgal közös határán, mondta Miro Cerar szlovén miniszterelnök a közszolgálati televíziónak (RTV) adott interjújában. "Ez is egy opció" - mondta, de a helyzetre először európai megoldást próbálnak találni. Annak ellenére, hogy Szlovénia kijelentette, mindössze 2500 embert tud fogadni naponta, Horvátország ezt a kérését nem tartja tiszteletben.

Folyamatosan érkezik az utánpótlás

Az Index.hr tudósítása szerint csütörtökön 6500 menekült érkezett Horvátországba, és az éjszaka is folyamatosan érkeztek a buszok Szerbiából. A horvát hatóságok - az elmúlt napokhoz hasonlóan - csak kisebb csoportokban engedték be a menekülteket, majd az opatovaci táborba szállították őket, ahol az éjszaka 3 ezren voltak.

Mióta Magyarország múlt pénteken lezárta a magyar-horvát zöldhatárt, Horvátország próbálja lassítani a menekültáradatot és kevesebb embert beengedni az országba, illetve tovább engedni Szlovéniába. Ennek következtében több ezren torlódtak fel a szerb-horvát határon, ahol embertelen körülmények alakultak ki, erről itt írtunk bővebben.

Naponta 10 ezer

Az előző hét vége óta naponta átlagban közel tízezer, összesen majdnem 50 ezer migráns érte el Görögország partjait; ilyen sok érkezőre még nem volt példa - közölte pénteken a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM). A genfi székhelyű kormányközi szervezet szerint a romló időjárási helyzet ellenére október 17. és 21. között mintegy 48 ezer migráns érkezett Törökországból Görögországba az Égei-tengert átszelve. Közülük 27 ezren Leszbosz, 9750-en Híosz szigetén értek partok, ahol a helyi hatóságok nem voltak felkészülve az ilyen jelentős számú érkezőre. Ez idő alatt legalább 18-an vesztek a tengerbe, közülük 14-en Számosz szigetének közelében.

A görög partokra érkezők száma napi átlagban az IOM szerint 9600 ember volt a múlt hét szombat és e hét szerda közti időszakban, miközben szeptemberben ez az adat 4 és 6 ezer között mozgott. Az IOM becslései szerint idén eddig 680 928 migráns szelte át a Földközi-tengert, és 3175-en vesztették életüket az átkelés során. A halálos áldozatok 90 százaléka Észak-Afrikából próbált Olaszországba jutni.

Kedden az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) arról számolt be, hogy átlépte a félmilliót azoknak a menekülteknek, illetve migránsok a száma, akik az Égei-tengeren keresztül érkeztek az idén Görögországba.

Rovatok