Index Vakbarát Hírportál

Lesznek még amerikai kommandós rajtaütések Irakban

2015. október 23., péntek 23:32

Ashton Carter amerikai védelmi miniszter újabb sikeres kommandós rajtaütéseket ígér, olyanokat, mint amivel legutóbb Észak-Irakban 70 túszt is kiszabadítottak.

Szerinte az Irakba vezényelt 3500 amerikai katona feladata továbbra is a kiképzés és a tanácsadás, de az Egyesült Államok élni fog a rajtaütésekre való képességével. Ez ugyanakkor szerinte nem azonos szárazföldi hadműveletekkel.

A miniszter szerint az amerikai erők a térségben a jelenlegi felhatalmazásuk szerint repülőgépekkel és drónokkal hajthatnak végre csapásokat,  valamint különleges műveleteket végezhetnek.

A tárcavezető elmondta: azután rendelte el az észak-iraki akció végrehajtását, hogy a hírszerzés jelezte, a foglyokat hamarosan ki fogják végezni, és a sírjukat is megásták. A rajtaütéssel nemcsak túszokat szabadítottak ki, de sikerült potenciálisan értékes hírszerzési adatokat is zsákmányolni.

Az akcióban meghalt egy amerikai katona is. Ő volt az első amerikai, aki a 2011-es csapatkivonást követően harc közben vesztette életét Irakban.

Rovatok