Index Vakbarát Hírportál

Rasszista volt a svéd iskolában késelő férfi

2015. október 23., péntek 08:53 | aznap frissítve

A svéd rendőrség közlése szerint rasszizmus vezérelte azt a 21 éves férfit, aki csütörtökön betört egy nyugat-svédországi iskolába, és ott - eltérő hírek szerint - késsel vagy karddal halálosan megsebesített egy tanárt és egy diákot.

Egyrészt az elkövető lakásán találtak, másrészt áldozatai megválasztása alapján jutottunk arra a következtetésre, hogy rasszizmus okán követte el a férfi a vérengzést

- jelentette be Niclas Hallgren rendőrfőnök.

Ahogy azt tegnap megírtuk, a maszkot viselő férfi a Göteborgtól 75 km-re északra lévő, bevándorlókkal sűrűn lakott Trollhättan város Kronan nevű 9 osztályos iskolájának kávézójába tört be.

A talpig feketébe öltözött, fekete maszkot és fekete katonai sisakot viselő támadóról kezdetben azt hitték, hogy halloweenre öltözött be, de amikor egy tanár kiment hozzá és megpróbálta leszedni róla maszkot, a férfi hasba szúrta egy karddal. Ezután egy diákot is halálosan megsebesített, két másik gyereket - egy 11 és egy 15 évest - pedig súlyosan. Közülük egy élet és halál között lebeg a kórház szóvivőjének tájékoztatása szerint.

A támadót a rendőrök meglőtték, és a kórházban belehalt a sérüléseibe. Helyi újságok szerint az iskolában teljes volt a káosz, sok gyerek sikítva rohant ki az udvarra. A svéd lapok úgy tudják, hogy az elkövetőnél több fegyver is volt. 

A svéd média pénteken napközben közölte az áldozatok nemzetiségét is, a leszúrt diák három éve jött Szomáliából, egy másik megsebesített 15 éves gyerek pedig nemrég érkezett Szíriából. A rendőrség szerint a támadó kiválogatta áldozatait, a világos színű diákokat és tanárokat kikerülte. A lakásán találtak egyfajta búcsúlevelet is, amiből egyértelmű lett, hogy rasszista indítékú támadásra készült. A helyi rendőrség ezért gyűlölet-bűncselekmény miatt indított nyomozást.

Stefan Lofven svéd kormányfő szerint a csütörtök gyásznap volt Svédország számára, mint mondta

minden tőlem telhetőt meg fogok tenni azért, hogy biztonságban érezhessék magukat a gyerekek, amikor iskolába mennek.

Két göteborgi iskola közlése szerint a trollhättani támadás kapcsán ők is fenyegetéseket kaptak. A svéd rendőr-főkapitány ezért kiterjesztette az ügyben folyó vizsgálatot, és biztonsági őröket és rendőröket küldött a városi iskolák és menekültszállások őrzésére.

Ahogy azt három napja megírtuk, Svédországban növekszik a gyűlölet-bűncselekmények száma, egy hét alatt négy menekültközpontot gyújtottak fel, és bár a svéd kormány nem hajlandó róla tudomást venni, egyre nő az országban a bevándorlást ellenzők száma.

Rovatok