Index Vakbarát Hírportál

Több ezer diák forrong Dél-Afrikában

2015. október 23., péntek 14:33 | aznap frissítve

A rendőrség villanógránátot és vízágyút vetett be Dél-Afrikában, ahol a tandíjok miatt tüntető több ezer diák megrohamozta az elnöki hivatal épületét.

A CNN videóján látszott, hogy többen átjutottak a kordonokon. A BBC tudósítója szerint a helyzet feszült, többen felgyújtottak egy mobilvécét, kövekkel, botokkal dobálták meg a rendőröket és az újságírókat is.

Az elnöki hivatal közben a Twitterén arról adott ki képeket, hogy Jacob Zuma elnök fogadta a diákok és az egyetemek képviselőit, hogy tárgyaljanak a tandíjak megemeléséről.

A tüntetések miatt több nagyobb egyetemen nincs tanítás. Sokan az ország más részeiről érkeztek buszokkal, vonattal Pretoriába, hogy csatlakozzanak a tüntetéshez.

Zuma pénteken közleményben elismerte, hogy a diákok közül sokan nehéz körülmények közül érkeznek, de szerinte az egyetemi tandíjat az intézmények a kormánytól függetlenül állapítják meg.

Az egyetemek a BBC szerint azzal érvelnek, hogy meg kell emelniük a tandíjakat, hogy fenntarthassák az oktatás mostani színvonalát, miközben kevesebb támogatást kapnak a kormánytól.

A kormány azt javasolta, hogy 6 százalékban határozná meg a tandíjemelés felső határát, szemben az egyetemek által javasolt 10-12 százalékkal, de a diákok ebbe sem egyeztek bele.

A BBC szerint 1994, az apartheid rendszer vége óta nem volt ekkora diáktüntetés az országban. A tüntetések Johannesburg Witwatersrand Egyetemén kezdődtek, de már legalább tíz másik egyetem érintett.

Rovatok