Index Vakbarát Hírportál

Trump szerint Szaddámmal és Kadhafival jobb hely lenne a világ

2015. október 25., vasárnap 19:04

A világ kétségkívül jobb lenne, ha Szaddám Huszein iraki és Moammer Kadhafi líbiai diktátor még mindig hatalmon lenne – mondta Donald Trump, a jelenlegi legnépszerűbb amerikai republikánus elnökjelölt-jelölt egy vasárnapi interjúban az MTI szerint.

Nézze meg Líbiát! Nézze meg Irakot! Korábban nem voltak terroristák Irakban. Ő [Szaddám Huszein] azonnal megölte őket. Irak mára a terrorizmus Harvardjává vált

– mondta a milliárdos üzletember a CNN-nek adott interjújában, bár ennyi erővel azt a viccet is elmesélhette volna, hogy

– Vannak önök között kannibálok?
– Nincsenek, tegnap ettük meg az utolsót.

Huszeint és Kadhafit katonai intervencióval távolították el a hatalomból 2003-ban illetve 2011-ben, és a bukásuk után mindkettejüket ki is végezték: Huszeint az Egyesült Államok, Kadhafit az ellene lázadó tömeg.

Őszintén szólva sem Irak, sem pedig Líbia nem létezik többé. Darabokra törtek. Ott nincs többé semmiféle ellenőrzés. Nem lehet tudni, mi történik

– tette még hozzá Trump.

A republikánus elnökjelölt-aspiráns szerint a Közel-Keleten tapasztalható példa nélküli erőszakot elnézve "középkori időket élünk" egy "hihetetlenül veszélyes és szörnyű világban", ahol "az embereket lefejezik és vízbe fojtják". Mint hangsúlyozta, ezért tartja fontosnak a hadsereg erősítését. A Trump-doktrína egyszerű: "az erőt jelenti".

Líbia egy katasztrófa. Irak egy katasztrófa. Szíria egy katasztrófa. Az egész Közel-Kelet az. Az egész teljesen felrobbant Hillary Clinton és Obama ideje alatt

– mondta Trump, egyszerre bírálva ezzel a jelenlegi demokrata Obama-kormány külpolitikáját és a demokrata előválasztás legesélyesebb jelöltjének számító Clintont, aki 2009 és 2013 között külügyminiszter volt. Clintonról egyébként Trump azt mondta, hogy nem ellenségnek, hanem ellenfélnek tekinti, akit könnyen le lehet győzni, ha az ember az eddigi munkásságát veszi alapul.

Trump a többi republikánus jelöltet se kímélte. A jelenleg fő riválisának számító Ben Carsonnal kapcsolatban egy vasárnapi Twitter-üzenetében azt írta, hogy míg a nyugalmazott idegsebész "egész életében soha egyetlen munkahelyet sem teremtett (vagyis hát egyet mégiscsak, az oldalán dolgozó nővérét)", ő már több ezret létrehozott.

A republikánus elnökjelöltségért még szintén harcban álló Jeb Bush egy héttel ezelőtt szintén megkapta a magáét az egész előválasztást széttrollkodó Trumptól, aki a testvérét, a korábbi elnök George W. Busht tette felelőssé a szeptember 11-i terrortámadásért, hiszen abban az időben ő volt az elnök.

A republikánus vagy a republikánusokkal szimpatizáló szavazók Trumpot tartják a legerősebb jelöltjüknek a 2016-os elnökválasztásra az AP-GfK vasárnap közzétett reprezentatív felmérése szerint. Tíz republikánus szavazóból jelenleg hét úgy véli, hogy az ingatlanmágnás megnyerné a 2016 novemberében esedékes elnökválasztást.

Rovatok