Index Vakbarát Hírportál

Nézőpont: Európának vége, ha nem változtat

2015. október 26., hétfő 18:07

Az Európai Uniót 2008 óta gyengíti, hogy a vezető elit képtelen a folyamatos válsághelyzeteket megoldani - ez derül ki a Nézőpont Intézet elemzéséből.

Az elemzés szerint az európai politika szempontjából kulcsfontosságú kérdés, hogy képes-e változni az európai elit, Európának ugyanis nem csak a bevándorlási válsággal kellene megküzdenie a közeljövőben. Fontos lépéseket igényel az európai piacok pozíciójának erősítése az átalakuló globális gazdasági versenyben, és fel kellene ismerni a kontinens geopolitikai érdekeit is. "Ehhez viszont erős, kellően legitim vezetési centrumra lenne szükség az Európai Unióban. Ennek egyik első feltétele, hogy a vezető elit újból megtalálja a reális kapcsolódási pontokat az európai átlagpolgárokhoz. A következő évek nemzeti választásain ugyanis könnyen leválthatják az európai elitet, ha nem változtat a politikáján" - szól az elemzés.

Az is kiderül belőle, hogy az európai elit cselekvőképtelensége négy területen rendkívül látványos. "Egyfelől a kontinens gazdasága gyakorlatilag a mai napig nem növekszik érdemben. Az elhúzódó, évről-évre kizárólag rövid távú pénzügyi eszközökkel kezelt görög válság szintén Európa gyengeségének jele. Nemrég az orosz szankciók is megosztották Európa államait, ráadásul a kontinens a szankciókból sem profitált semmit. Az elmúlt évek legszembetűnőbb válságtünete mégis a tömeges illegális bevándorlás félrekezelése. E problémák együttesen az európai nemzetek belpolitikai erőviszonyait is átformálják" - összegzi az elemzés.

A Nézőpont szerint a gazdasági kihívásokra adott rossz válaszok mellett a tömeges illegális bevándorlás félrekezelése még egyértelműbben formálja át a nemzetállamok belpolitikai viszonyait.

A kormánypárti intézet szerint viszont a magyar modell eredményes a bevándorláspolitika tekintetében. "A kormányzó jobbközép Fidesz-KDNP a dogmatikus problémakezelés helyett határozott, cselekvőképes kormányzatként lépett fel bevándorlás-ügyben. A magyar bevándorlás-politika párttáborokon átívelő nemzeti üggyé vált az országban, a szélsőjobboldal (Jobbik) és a szélsőségesen bevándorlás-párti baloldali pártok mozgástere minimálisra szűkült a kérdésben. Hasonlóan határozott problémakezeléssel élt bevándorlás-ügyben (de a gazdasági problémák kezelésében is) a brit, a szlovák és a cseh kormányzat" - írják.

Orbán Viktor nemrég Madridban szólalt fel az Európai Néppárt kongresszusán, ahol ezekhez nagyon hasonló dolgokat mondtt.

Rovatok