Index Vakbarát Hírportál

Rekord: két tonna amfetamint foglaltak le a bejrúti reptéren

2015. október 26., hétfő 16:45

Rekord mennyiségű kábítószert, közel két tonna amfetamint foglaltak le hétfőn a bejrúti nemzetközi repülőtéren, az ügyben egy szaúd-arábiai herceg is érintett, akit négy honfitársával együtt őrizetbe vettek - írja az MTI.

A repülőtér biztonsági szolgálata azért vette őrizetbe Abdel Mohszen bin Valid bin Abdel-Azízt, mert a gyanú szerint négy társával egy magánrepülőgépen próbált volna meg közel két tonna - amfetamin alapú - Captagon tablettát Szaúd-Arábiába szállítani.

A tablettákat negyven bőröndben helyezték el. 

Ekkora kábítószer-fogásra még nem volt példa a bejrúti repülőtéren. Tavaly áprilisban 15 millió darab Captagon tablettát foglaltak le a hatóságok a libanoni főváros kikötőjében.

A Captagont mindenekelőtt Libanonban és a polgárháború sújtotta Szíriában gyártják, és azon túl, hogy a drogot éberségük fokozása érdekében előszeretettel használják a szíriai harcokban részt vevő fegyveresek, a kábítószert főleg a többi közel-keleti országban, mindenekelőtt a Perzsa-öböl menti államokban értékesítik.

A Captagont még az 1960-as években kezdték el gyártani a hiperaktivitás, narkolepszia (kóros aluszékonyság) és a depresszió kezelésére, de az 1980-as évekre a legtöbb országban betiltották, mert túlzott függőséget okoz. A Közel-Keleten azonban azóta is nagy népszerűségnek örvend, egyedül Szaúd-Arábiában mintegy 55 millió tablettát foglalnak le évente, ez azonban a sivatagi királyságba becsempészett mennyiségnek csupán a 10 százaléka lehet a hatóságok szerint.

Rovatok