Index Vakbarát Hírportál

Merkel visszautasította Seehofer követelését

2015. október 27., kedd 17:46

Angela Merkel német kancellár kedden visszautasította Horst Seehofer bajor miniszterelnök azon követelését, hogy az európai migrációs válsággal összefüggésben legkésőbb vasárnapig hagyjon fel az úgynevezett nyitott határok politikájával, írja az MTI.

A kancellár Berlinben Juan Orlando Hernández hondurasi elnökkel folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón a bajor kormányfő felszólítására vonatkozó újságírói kérdésre Seehofer neve említése nélkül azt mondta, hogy nem lehet "gombnyomással" megoldani a válságot.

Csak lépésről lépésre lehet haladni, és a "menekültek számát csak Törökországgal, Görögországgal és az EU-val együttműködve lehet csökkenteni". Mindenekelőtt a menekülthullámot kiváltó okok kezelésére kell összpontosítani - mondta.

Seehofer egy keddi lapinterjúban arra is felszólította Merkelt, hogy tárgyaljon Werner Faymann osztrák kancellárral. A német kormányfő ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy állandó kapcsolatban áll az osztrák partnerekkel.

Seehofer mostani bírálata azért meglepő, mert az ősz elején tett kritikus nyilatkozatai után azt hangoztatta, hogy a testvérpártoknak ki kell tartaniuk egymás mellett, és óvott a kancellár elleni "túlzó támadásoktól".

Seehofer korábban Orbán Viktor magyar miniszterelnököt is demonstratívan vendégül látta, sőt, azt nyilatkozta, hogy sokan hálásak lesznek még Orbánnak azért, amit a határokon tesz.

Rovatok