Index Vakbarát Hírportál

Szabadlábra kerülhet Ivo Sanader

2015. október 27., kedd 14:24

Óvadék ellenében szabadlábra helyezik Ivo Sanader volt horvát kormányfőt – erről döntött a zágrábi megyei bíróság tanácsa kedden. A horvát legfelsőbb bíróság október elején szüntette meg Ivo Sanader ellen az elsőfokú eljárást a Fimi Media-ügyben, Sanader pedig vállalta, hogy kifizeti a 12,4 millió kuna (félmilliárd forint) óvadékot. Ha a bíróság elutasítja a főügyészség korrupcióellenes hivatalának (USKOK) fellebbezését, akkor

Ivo Sanader 3,6 év előzetes letartóztatás után elhagyhatja börtöncelláját.

A három éve kezdődött Fimi Media-ügyben azzal vádolták a volt kormányfőt és tettestársait, hogy valós és fiktív megrendeléseken keresztül állami cégektől szereztek pénzt, amely Sanadernél vagy az akkor általa vezetett Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nevű jobbközép párt kasszájában kötött ki.

Horvátország történetének egyik legjelentősebb korrupciós ügyében a hivatali hatalommal való visszaélésben és bűnszervezet kiépítésében bűnösnek talált Sanader mellett letöltendő börtönbüntetést kapott elsőfokon a HDZ korábbi pénztárosa, főkönyvelője és a Fimi Media cég tulajdonosa is.

Az elsőfokú, nem jogerős ítélet szerint Sanader és négy társa összesen 70 millió kuna (2,8 milliárd forint) közpénzt sikkasztott el.  

Sanader és Ratko Macek volt kormányszóvivő kivételével a vádlottak bűnösnek vallották magukat a perben.

A korábbi kormányfőt egy másik összevont perben, a Hypo Bank- és a Mol–INA-ügyek egyesített perében, korábban a zágrábi megyei bíróság 2012 novemberében nem jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélte háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt. A legfelsőbb bíróság a büntetést tavaly jogerősen nyolc és fél évre enyhítette, majd a horvát alkotmánybíróság eljárási hibák miatt hatályon kívül helyezte az ítéletet.

Sanader a Fimi Media-ügy miatt viszont továbbra is őrizetben maradt. De mivel a legfelsőbb bíróság megerősítette, hogy ebben az ügyben megszüntette az eljárást, és újratárgyalást rendelt el, Ivo Sanader szabadlábra kerülhet, mert nincs ellene érvényben jogerős ítélet. Óvadékot azért rendelt el a testület, mert szerintük fennáll a veszélye annak, hogy a vádlott megszökik.

A Mol–INA-ügyben azzal vádolták Sanadert, 10 millió euró kenőpénzt kapott a Moltól, hogy az irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett - a veszteséges gázüzletág kivételével. Emiatt Hernádi Zsolt Mol-vezér ellen 2013-ban emelt vádat a horvát korrupció elleni ügyészség, és bár Sanader ellen már nincs ítélet ebben az ügyben, Hernádi ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben. 

A Mol visszautasította a Sanader-perben elhangzottakat, a cég többször közölte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze az INA-ban az irányítási jogokat.

Rovatok