Index Vakbarát Hírportál

Ausztria tényleg kerítést épít a szlovén határnál

2015. október 28., szerda 08:47

Agresszívvé váló menekültektől tart Ausztria, ezért kerítést épít a szlovén határon. Az osztrák belügyminiszter szerint „természetesen kerítésről van szó, de nem arról, hogy lezárjuk a határt”. Az osztrák kancellár korábban a kerítésépítés miatt hevesen támadta a magyar kormány.

Kerítést épít Ausztria a menekültek miatt. Ezt ismerte el az osztrák belügyminiszter az Ö1 osztrák közszolgálati rádió szerda reggeli műsorában azzal kapcsolatban, hogy Ausztria erősíteni kívánja az osztrák–szlovén határ ellenőrzését. 

Természetesen kerítésről van szó, de nem arról, hogy lezárjuk a határt

 – fogalmazott Johanna Mikl-Leitner, utalva arra  az előző nap már elhangzott bejelentésére , hogy Ausztria „megerősített létesítményeket” hoz létre a határon. Ezek a létesítmények segíthetnek abban, hogy a menekültek rendezett, ellenőrzött formában lépjék át a határt – tette hozzá a miniszter. 

Agresszívabbá válhatnak

Fel kell készülni arra, hogy amennyiben kiéleződik a helyzet a határon, akár az időjárás miatt, akár amiatt, hogy az emberek agresszívabbá válnak, rögtön reagálni lehessen a megváltozott állapotokra – jelentette ki a szerda reggeli interjúban a miniszter. Mikl-Leitner arra a kérdésre, miszerint ezzel akarják-e csökkenteni az Ausztriába áramló menekültek számát elmondta: elsődleges szempont a menekültek szervezett átengedése a határon.

A politikus kijelentette: a menekülteket nem Ausztria küldi Németországba, mint ahogyan nem Szlovénia küldi Ausztriába sem. Mikl-Leitner úgy vélte: a nagy menekültáradatot Németország augusztus végi bejelentése indította el, amely szerint befogadja a szíriai migránsokat. Arra a kérdésre, miszerint kritikával illeti-e Németország menekültpolitikáját, a miniszter úgy válaszolt: „A jelzéseknek következményük van, és jelenleg ezeket a hatásokat érezzük." 

Johanna Mikl-Leitner kedden délután jelentette be, hogy „építési jellegű” műszaki munkálatok kezdődhetnek Ausztria déli határrészén, felkészülve arra a lehetőségre, hogy rosszabbodik a helyzet. Ebben a nyilatkozatában azonban a tárcavezető kerítésről még nem tett említést. 

Az osztrák kancellár korábban hevesen támadta a magyar kormányt a szerb határon épített kerítés miatt. „Ha a menekülteket csak szögesdróttal tudják megállítani, akkor inkább engedjék át őket" – mondta Faymann Orbánnak egy szeptember végi EU-csúcson.

Szijjártó: Elég a kettős beszédből!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter erre a hírre úgy reagált az MTI-nek, hogy minden európai vezetőnek – így az osztrák belügyminiszternek és védelmi miniszternek is – be kell fejeznie a kettős beszédet. „Ausztria korábban elképesztő vádakkal illette Magyarországot a kerítés megépítése miatt, és most mi történik? Ausztria kerítést épít az osztrák–szlovén határon" – fogalmazott. A külügyminiszter úgy látja, ezek szerint „Európában kétfajta kerítést lehet építeni, és alkalmazni lehet a kettős mércét”. Ezt be kell fejezni – tette hozzá.

Rovatok