Index Vakbarát Hírportál

Megszállta az ellenzéki médiát a török rendőrség

2015. október 28., szerda 16:42

Elég érdekes fordulatot vett a török választási kampány szerdán, pár nappal a vasárnapi választások előtt, ugyanis

a török rendőrség megszállta 22 médiacég irodáját.

Az újságokat és tévéket, ahová betörtek a rohamrendőrök – néhány helyen összecsapva a tiltakozó dolgozókkal –, az köti össze, hogy mindegyik a Koza Ipek nevű holding tulajdona. Ez a cég pedig közel áll Fethullah Gülen amerikai száműzetésben élő vallási vezetőhöz, aki valaha Recep Tayyip Erdoğan elnök szövetségese volt, most viszont az elnök és pártja, az Igazságosság és Fejlődés Párt (AKP) egyik legádázabb ellenfele. 

A rendőrség pénzügyi visszaélések miatt szállta meg a 22 céget és nevezett ki állami megbízottakat azok élére, többek között azért, mert a vádak szerint a cég pénzzel támogatta Gülent, akit Erdoğan korábban terroristának nevezett, a török ügyészség pedig államellenes összeesküvéssel vádol.

Az egykori szövetségesek között elég rossz a viszony, az elnök a prédikátort vádolta azzal, hogy 2013-ban kirobbantotta az elnököt, pártját és kormányát, valamint azok családtagjait érintő korrupciós botrányt. Gülen követőinek nagy befolyásuk volt az igazságszolgáltatásban, ezért Erdoğan a botrányra úgy reagált, hogy leváltotta az ellene és politikustársai ellen nyomozó ügyészeket és rendőröket. 

A médiacégek vezetői és munkatársai szerint puccs zajlik Erdoğan ellenzéke ellen, és az akció igazi célja az, hogy elhallgattassák a nem kormánypárti sajtót a választások előtt. A kormánypárti képviselők elmondása szerint a nem Gülen-párti ellenzéki sajtó sem számíthat túl sok jóra, a Reutersnek ugyanis az egyik politikus azt mondta, hogy a választások után például a Sözcü nevű újságra is rászállnak majd.

November elseje után őket is elszámoltatjuk. A Sözcü mindennap sérteget minket. Most nagy a nyomás Törökországon, ha valamit mondunk, a világ azzal vádol minket, hogy befolyásoljuk a sajtót, úgyhogy most kényelmetlen helyzetben vagyunk, de november 1. után rendezzük az ügyeinket mindegyikükkel.

És valóban, a rendőrattaknak elég nagy nemzetközi visszhangja volt,  Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője – szóvivője útján – például azt nyilatkozta, hogy „az EU-csatlakozási tárgyalásokat folytató Törökországnak biztosítania kell az emberi jogok tiszteletben tartását, beleértve a szabad véleménynyilvánítás jogát”. A Freedom House munkatársa, Robert Herman pedig egyenesen azt mondta, hogy a Koza Ipek cégeinek lefoglalása aláássa a vasárnapi parlamenti választások méltányosságát. 

Rovatok