Index Vakbarát Hírportál

Merkel ultimátumot kapott a koalíciós társától

2015. október 28., szerda 12:07

Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a konzervatív CSU elnöke akár a pártját a szövetségi kormányban képviselő minisztereket is visszahívhatja, ha nem sikerül rávenni Angela Merkel kancellárt az úgynevezett nyitott határok politikájának feladására - írta szerdán a Bild című német lap. Seehofer egy bajor kerítés építését is fontolgatja állítólag.

Horst Seehofer vasárnapig adott haladékot Angela Merkel kancellárnak a szövetségi kormány menekültpolitikájának megváltoztatására, a menedékkérők áradatának korlátozására és a folyamat feletti irányítás visszaszerzésére. 

A Bild szerint a CSU vezetője hétfőre összehívta a párt elnökségét, hogy "szükséghelyzeti intézkedésekről" döntsenek. Nem lehet kizárni, hogy a pártelnök a szövetségi kormányban dolgozó CSU-s miniszterek visszahívását kezdeményezi, ha a berlini vezetés nem teljesíti követeléseit.

A miniszterek visszahívása a végső lehetőség 

- mondta Horst Seehofer egy meg nem nevezett bizalmasa a Bildnek. A három CSU-s miniszter visszahívása az Angela Merkel vezette kereszténydemokrata CDU, a CSU és a szociáldemokrata párt (SPD) nagykoalíciós kormányának végét jelentené.

"Nem hagyhatjuk, hogy a CDU romlásba döntsön minket" - mondta egy másik befolyásos, szintén név nélkül nyilatkozó CSU-s politikus.

A pártban azt is fontolgatják, hogy a bajor tartományi rendőrség bevetésével és egy kerítés felépítésével gondoskodnak a menedékkérők belépésének megakadályozásáról, és azt is mérlegelik, hogy Bajorország túlterheltsége miatt lezárt buszokkal, vonatokkal továbbküldik más tartományokba a német területre érkező menedékkérőket.

A menekültválság egyre inkább kikezdi a CDU/CSU választói támogatottságát. A Forsa közvélemény-kutató intézet szerdai adatai szerint a pártszövetségre 36 százalék szavazna, ha most vasárnap lennének a Bundestag-választások. A CDU/CSU támogatottsága így hároméves mélypontra süllyedt, két hét alatt két százalékponttal csökkent, és már 5,5 százalékponttal marad el a legutóbbi, 2013-ban tartott Bundestag-választáson elért 41,5 százalékos eredményhez képest.

Rovatok