Index Vakbarát Hírportál

Soha ilyen durva kritikát nem kaptunk Amerikától

2015. október 28., szerda 20:23 | nyolc éve frissítve

Szókimondó beszédben ostorozta az Orbán kormány politikáját Colleen Bell nagykövet a Corvinus Egyetemen. Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtökön erre azt mondta: Magyarország nem az Egyesült Államok, hanem az EU tagállama, és a nagykövet által felvetett kérdéseket az EU-val már megvitatták és lezárták.

A beszéd egyértelművé tette, hogy nem volt alapjuk azoknak a véleményeknek, amelyek szerint az Egyesült Államok megenyhült André Goodfriend távozása után, és már nem kritizálja úgy a magyar politikát, mint az ügyvivő működése idején.

Colleen Bell hosszú és udvarias bevezető után a diplomáciában szokatlan nyíltsággal sorolta azokat a problémákat, amelyek a magyarországi demokráciát veszélyeztetik.

Colleen Bell beszédjében leszögezte, hogy szó sem volt az amerikai álláspont felpuhulásáról.

Politikánk. NEM. Változott. Magyarország barátjaként szóvá tettünk ügyeket a múltban, ezt tesszük a jelenben és ezt fogjuk tenni a jövőben is – ugyanabban a szellemben – barátként és partnerként.

A beszéd után megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy véleményezzék Bell beszédét, illetve megkérdeztük, hogy várható-e valamilyen diplomáciai reakció – tiltakozó jegyzék, a nagykövet behívása – a példátlanul kemény beszédre. Szijjártó Péter másnap, csütörtök reggel, egy MTI-nek eljuttatott közleményben reagált a nagykövet szavaira.

Mivel Magyarország nem az Egyesült Államok, hanem az Európai Unió tagállama, „a nagykövet által felvetett kérdéseket az Európai Unióval vitatjuk meg. Sőt, korábban már meg is vitattuk, és le is zártuk őket” – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtökön az MTI-nek.

Sokszor hallhattuk már a Colleen Bell egyetemi előadásán elmondott amerikai véleményeket, azok semmi újdonságot nem tartalmaztak

– áll Szijjártó Péter nyilatkozatában. A miniszter szerint „tudjuk, hogy az Amerikai Egyesült Államok szeretne minél több bevándorlót látni Európában, nyilván ezért fogalmazták meg most a véleményüket, ugyanakkor Magyarország az egyetlen olyan európai ország, amely meg tudta állítani a határainál a bevándorlók áradatát”.

Rovatok