Index Vakbarát Hírportál

A republikánusok vitáján a tévéseket osztották ki legjobban egymás helyett

2015. október 29., csütörtök 13:57

A republikánus elnökjelölt-jelöltek vitájának a legnagyobb vesztese: az eseményt közvetítő CNBC. Az indulók egymás helyett jobban vitatkoztak a tévécsatorna riportereivel, de Marco Rubio így is helyretette Jeb Busht, Ted Cruz pedig a demokratáknak szúrt oda. Az ingatlanmágnás Donald Trump odamondós stílusának hiába feküdt az este, beleszürkült a mezőnybe, úgyhogy folytatódhat visszaesése a felmérésekben.

Miután a CNBC gazdasági csatorna szervezte a kedd esti, a coloradói Boulderben rendezett előválasztási vitát, mindenki arra számított, hogy a republikánus párt elnökjelölt-jelöltjeinek pénzügyi és gazdasági témákban kell majd állást foglalniuk. Ehelyett paródiába, vagy egy délutáni talkshow-ba illő kérdéseket kaptak a politikusok. Ezeket a legjobban Ted Cruz texasi szenátor foglalta össze:

A CNBC ezzel mindent megtett azért, hogy teljesen leégesse magát, és ezt a jelöltek sem hagyták szó nélkül. Cruz mellett odaszólt nekik Trump, de még Ben Carson nyugalmazott idegsebész is.

„Az a különbség, hogy a tévében a demokraták normális kérdéseket kapnak a vitáikon. Pedig a színpadon álló embereknek több és jobb elképzeléseik vannak, mint a demokratáknak” – rúgott bele Cruz a republikánusok két legnagyobb közös ellenségébe: a rivális pártba és a vitákon már sokat kritizált médiába.

Más kérdés, hogy a CNBC nélkül viszont az este unalmas programfelmondás lett volna. Így viszont médiatörténeti eseményként fogják még emlegetni a boulderi fordulót.

Jeb Bush visszapattant Rubióról

A csatorna után Jeb Bush volt floridai kormányzó, George W. Bush korábbi elnök öccse szerepelt le a leginkább. A közvélemény-kutatásokban hónapok óta szenvedő, de rengeteg pénzt összekalapozó jelölt eddig egyetlen vitán sem szerepelt kifejezetten jól, és el is kezdett erősen visszaesni az összes felmérésben. Most egy elég átlátszó támadással próbálkozott a visszaeséséből a felmérésekben a leginkább profitáló Marco Rubio floridai szenátor ellen, de aknára lépett. „A szenátusban nem egy francia munkahét van, hogy három napig dolgozzunk. Vagy ne kampányoljon, vagy mondjon le” – vette elő korábbi pártfogoltját Bush.

Rubio viszont úgy hárította a támadást, hogy Bushnak az egész vitára csak egy kisebb villanása maradt.

Csak azért támad engem, mert meggyőzték, hogy ezzel javíthat az eredményein. Én viszont nem kötök bele senkibe ezen a színpadon, én azért jöttem, hogy Amerikáról vitázzak!

– mondta Rubio, akit a legtöbb szakértő ezzel az este egyértelmű győztesének kiáltott ki.

Rubio láthatóan készült a támadás kivédésére, és a szenátori munkájának háttérbe szorulását firtató Bushnak a republikánusok 2008-as elnökjelöltjével, John McCain arizonai szenátorral vágott vissza, akit a volt elnök öccse előszeretettel szokott pozitív példaként említeni a kampányeseményein. McCain ugyanúgy távolmaradt fontos szavazásoktól a kampány alatt, amikor Barack Obama ellen küzdött az elnökválasztáson.

Bush ezzel el is lőtte a puskaporát, a vitán már nem igazán tudott villanni. A demokraták költségvetési politikájának még odaszólt, és forró csókot ígért annak a rivális pártból, aki 10 dollárral is megvágja a büdzsét.

De az este egyik legnagyobb vesztese biztosan Bush, és az ilyen viták sokba kerülhetnek: a lagymatag szereplése miatt már földbe állt és kiszállt a korábban ígéretesen induló Scott Walker wisconsini kormányzó is. Bush gyengélkedése nem kis fejtörést okozhat a republikánus pártelitnek is, ami a Trumppal és a Tea Party-vonalat képviselő radikálisabb republikánus indulókkal szemben keresi a saját jelöltjét. Egyelőre azonban sok befolyásos republikánus még nem foglalt állást.

Chris Christie, New Jersey állam kormányzója is nyert a tegnap esti vitával. Az 53 éves politikus is odaszólt a CNBC riportereinek, amikor az online fantáziafociról és a szerencsejátékokról kérdezték Busht.

Tényleg a fantáziafociról beszélgetünk, amikor 19 billiárd dollár adósságunk van, ott az Iszlám Állam és az al-Kaida, és sokan munkanélküliek?

– vágott közbe Christie, aki az este többször is hasonló módon jó időzítéssel szólt bele a másoknak feltett kérdésekbe. Harciasságával fontos százalékokat szerezhetett magának a közvélemény-kutatóknál, de persze eddigi 3 százalék körüli eredményén nem lesz nehéz javítania.

Lassú víz partot mos

Az egyik legunalmasabb szereplését szállította Ben Carson, a nyugdíjas idegsebész. A politikán kívülről érkező jelölt eddig sem a tévés szerepléseivel állította maga mellé a szavazókat, de stabilan tartja a második helyét 22-26 százalékkal Trump mögött, sőt több felmérésben már be is előzte a már lefelé ívelő iparmágnást.

Carly Fiorina, a HP techcég korábbi vezérigazgatója az elmúlt két vitán a várakozásokon felül teljesített, kedd este viszont beleszürkült a mezőnybe. Odaszólt a demokrata párt egyre valószínűbb elnökjelöltjének, Hillary Clintonnak, és megvédte az üzleti szférában elért eredményeit – ez azonban kevés lesz, hogy megállítsa a kis ideig tartó lelkesedés utáni zuhanását a felmérésekben.

Trump bealudt

Ez volt talán Donald Trump eddigi leggyengébb szereplése. A vita elején egyedül ő válaszolt arra kérdésre, hogy mi a legnagyobb gyengesége. Míg a többi kihívó figyelmen kívül hagyta a kérdést, és helyette elmondta saját nyitóbeszédét, Trump viszont válaszolt: legfőbb hibája az, hogy túlságosan megbízik az emberekben.

Az eddigi vitákon mestertrollként viselkedő Trumpot sarokba szorították egy, a külföldi munkavállalók vízumáról szóló kérdéssel. Arra sem emlékezett, hogy a saját választási weboldalán mi szerepel a programjában. Az odaszólagotásokból is csak visszafogottan vette ki a részét, pedig a CNBC adta alá a lovat. Egy képregény főgonoszához is hasonlították, de Trump csak erőtlenül tolta el és kérte ki magának a kérdést.

Legnagyobb sikere az volt, hogy visszaverte a vitákon a mérsékeltebbek szemében egyre meggyőzőbb John Kasich ohiói kormányzó két támadását is. Ez viszont kevés lehet ahhoz, hogy megőrizze a vezetést a felmérésekben. Szeptember közepén Trump már 30 százalékon állt a közvélemény-kutatóknál, de mostanra 26 százalékra esett a támogatottsága, ez várhatóan tovább csökken a coloradói forduló után.

Rovatok