Index Vakbarát Hírportál

Kínában mostantól két gyereket is engedélyeznek a családoknak

2015. október 29., csütörtök 12:02 | aznap frissítve

Kína több mint 30 év után véget vet a csak egy gyermeket engedélyező családpolitikának, írja a BBC. A Kínai Kommunista Párt döntése értelmében ezentúl két gyermek születését is lehetővé teszi a pároknak mindenféle szankció nélkül. 

Kínában 1979-ben vezetették be a szigorú, csak egy gyermeket engedélyező családtervezési politikát, hogy lassítsák a népességnövekedés ütemét. Korábban kényszerabortuszokat is végrehajtottak, és eddig súlyos szankciókkal sújtották a második gyermek születését.

A második gyerek után egy éves átlagfizetésnek megfelelő büntetést kaphattak a családok, elveszíthették a lakásukat, vagy a munkájukat. A gazdagok ki tudták fizetni a második gyerekért járó büntetést, a kevésbé gazdagok pedig a tisztségviselőket fizették le. 

Az egykézés feloldására már korábban is több szabályon lazítottakAz etnikai kisebbségeknek és a vidéken élőknek engedélyezték a két gyereket akkor, ha az elsőszülött lány. Sanghajban, ha a házaspár bármelyik tagja a halászatban dolgozik, és több mint öt évet töltött el a tengeren, akkor büntetés nélkül vállalhatott idáig is második gyereket.  

A születésszabályozásnak ez a módja számos hátrányos társadalmi következménnyel járt. Míg korábban egy nyugdíjas ellátására nyolc aktív kereső jutott, 2040-re csak 2:1-hez lesz ez az arány. Ez a Világbank szakértői szerint azzal a veszéllyel fenyeget, hogy az ország hamarabb fog megöregedni, mint meggazdagodni.

Felborult a nemek aránya is: jelenleg minden 100 lányra 117 fiú jut születéskor, miközben a világátlag 100:103-108 közt alakul. A házasulandó korban lévő férfiak száma így 30-40 millióval is meghaladja majd hasonló korú nőtársaikét.

Az egykepolitikával 1980 óta 400 millió születést akadályoztak meg. A családtervezési abortuszok száma 1983-ban volt a csúcson: csak abban az évben 14,37 millió terhességmegszakítás történt.

Rovatok