Index Vakbarát Hírportál

Már a Balkánt idézi az osztrák határ

2015. október 29., csütörtök 15:02 | aznap frissítve

Egy hete még a menekültek lassításával próbálkoztak a Balkánon: embertelen körülmények a határokon, túlzsúfolt átmeneti táborok, balhék, kitörések, sárban, egy fokban éjszakázás, jeges határfolyókon átgázolás volt az eredmény. Most a szerbek, a horvátok és a szlovének úgy megszervezték a szállítást, hogy az osztrákok csak pislognak a határon, és hasonló jelenetek alakulnak ki ott, mint korábban Szerbiában. Friss helyzetjelentés az útvonalról és az osztrák határról.

Az elmúlt két-három napban enyhült a káosz a menekültválság balkáni útvonalán. Legalábbis kevésbé látványos az a sokszor nem túl emberségesen kivitelezett határ menti menekültlassítás nyugat felől, illetve embertelen menekültgyorsítás kelet felől. Épp egy hete jártuk végig a menekültek útvonalát a szerb–horvát határtól a szlovén–osztrákig: ezekről ebben és ebben a riportunkban számoltunk be. Szerdán megnéztük újra, mi változott.

Az érkező menekültek száma hullámzó: a hétvégén napi rekordokat döntött a Szerbiából Horvátországba lépő menekültek száma, míg az elmúlt két-három napban csökkent a számuk. (Csökkenő tendenciáról azonban korai lenne beszélni.) Ez az − átmeneti − csökkenés azonban mindenképp jó volt arra, hogy egy kicsit könnyebben rendeződjön a helyzet a határokon.

A szerb–horvát határon, Berkasovónál most nem voltunk, a külföldi hírügynökségek beszámolói és fotói alapján azonban úgy tűnik, ott is rendezettebb lett az átkelés. Több nap, hét után eltakarították a fél méter vastagon álló szemetet, rendezettebb csatornán kelnek át a határon a migránsok, a horvátok pedig nem éjszakáztatnak már több ezer embert a sárban, hanem gyorsabban teszik buszra őket, és viszik az ideiglenes táborba, majd a közeli vasútállomásra Tovarnikba, hogy onnan vonattal a szlovén határra szállítsák őket.

Már csak azért is tudják ezt felgyorsítani, mivel Horvátország és Szlovénia megegyezett egyfajta gyorsított, humanitárius folyosóról.

Múlt héten még úgy nézett ki egy nap, hogy a horvátok a hivatalos határátkelőhöz szállítottak kétezer embert, szóltak a szlovénoknak, hogy megy kétezer ember, azok átvették. Majd az éjszaka közepén még egyszer ennyi embert áthajtottak a zöld határon, a jéghideg határfolyón . A szlovénok nem tudtak ennyi emberrel mit kezdeni, a táborok akár négyszeresen-ötszörösen is túlzsúfoltak voltak, így amíg nem ürült valamelyik közeli tábor, addig a határ melletti mezőn tartották a menekülteket, akikkel aztán − 10-18 óra után − gyalog indultak el az akár 20 km-re lévő táborba.

Most azonban amellett, hogy egy az eddigieknél nagyobb, kényelmesebb új tábort is építettek a szlovénok a határ közelében, Rigoncén, a horvátországi Tovarnikból érkező vonat egyenesen a szlovéniai Dobovára érkezik. Innen pedig a menekültek egy szlovén vonattal azonnal indulnak a szlovén–osztrák határra, Sentiljbe. A meglévő táborok szerdán, amikor ott jártunk Brezicében és Dobován, szinte üresnek tűntek az egy héttel ezelőtti állapothoz képest. Látszik, az új gyakorlattal azt már sikerült elérni, hogy ne legyenek elviselhetetlenül túltöltve az átmeneti táborok. Az ott dolgozó önkéntesek is arról számoltak be, hogy egyre jobban kezelik a hatóságok a helyzetet.

A horvát és szerb kormány ugyanilyen közvetlen szállításról egyezett meg a napokban. A horvát vonatok a szerbiai Sidről közvetlenül a bródi (Slavonski Brod) téliesített tranzitközpontba szállítják a migránsok egy részét.

Továbbutaztunk tehát a szlovén–osztrák határra, ahol a kezdeti osztrák precizitás a menekültek számának emelkedésével, az elszállítás lassításával néha meg-megbicsaklott az elmúlt napokban. Többször törtek ki itt a kerítéseken a menekültek, és indultak el gyalog hol a vasúti síneken, hol a főúton a határhoz közeli Graz felé. Emiatt az osztrák kancellár el is kezdte adagolni a közvéleménynek egy kerítés ötletét, kis ajtócskánként, kis oldalelemenként.

Szétszakított családok és kordonrázás az osztrák-szlovén határon

A szlovén–osztrák határon felhúztak egy szlovén és egy osztrák sátortábort nagy, fűthető sátrakkal. A szlovén oldalon alig voltak, mindenkit átengedtek az osztrák oldalra, ahol több ezer ember torlódott fel szerda este, ahogy odaértünk. Folyamatos volt a konfliktus a tumultusban, a kerítéseknél feltorlódott migránsok között, a senki földjén található zöld területen mindenhol tüzeknél melegedtek a családok.

Közben a sátraknál teljes telt ház volt, ezért sem engedték át a frissen érkezett 2-3 ezer migránst. De nemcsak a sátraknál, hanem a tábor harmadik szekciójánál, a határátkelő előtti nagy betonplaccon is ezrek vártak kisebb csoportokra szedve az osztrák buszokra, amelyek a grazi, bécsi, és a többi közeli menekülttáborba, ideiglenes éjszakai szállásokra szállítják őket. Csakhogy éjszakára leállnak a buszokkal, így hiába a nagy sátrak, ezrek töltik a szabad ég alatt az éjszakát a nulla fok körüli hőmérsékletben.

Nézze meg, hogy nézett ki a szlovén–osztrák határ tegnap éjszaka:

Amikor a frissen érkezettek már túl sokan torlódtak fel, és félő volt, hogy maguktól keresnek új útvonalakat, a sátortábor melletti széles útra nyitottak nekik folyosót, lecsapolva ezzel néhány ezer embert. Persze mást nem nagyon tehetnek az osztrák és szlovén hatóságok, őket is a buszra várós betonplacc felé terelték. Az osztrák kancellár erről beszélt, amikor azt mondta: a migránsok a határon a feltorlódás, a hideg miatt egyre kevésbé fogják jól viselni a lassú továbbjutást, ezért megfontolandó valami kerítésféleséggel feltartóztatni őket.

Az biztos, hogy amióta Szerbia, Horvátország és Szlovénia elkezdte komolyan összehangolni a menekültek szállítását, az osztrák határ szűk keresztmetszet lett, ahol bármikor elszakadhat a cérna a menekülteknél. Persze az osztrákok ezt azzal kerülik el, hogy az utolsó pillanatban mindig elszállítanak annyi menekültet, hogy kisebb legyen az esélye a konfliktusnak, spontán kitörésnek. Legalábbis eddig. Tegnap éjszaka már egyáltalán nem jöttek buszok a menekültekért, a szállítást csak reggel folytatták.

Ezek az elszállítások azonban még így is sokkal több embert jelentenek, mint amennyit ugyanennyi idő alatt fogadnak a németek, így a német határon szintén óriási torlódás van. Az osztrákok pedig, ha eddig messze előbbre is jártak szervezettségben és emberségben a szerbeknél, horvátoknál, most ők is alámentek a szintnek: a németek szerint az osztrákok elkezdték különösebb előkészítés, ellenőrzés és ellátás nélkül a német zöldhatárra szállítani az embereket.

Rovatok