Index Vakbarát Hírportál

Obama kommandósokat küld Szíriába

2015. október 30., péntek 16:39

Napokon belül amerikai különleges műveleti erők érkeznek Szíriába. Bár egyelőre csak kevés katonáról van szó, ez áttörést jelent a szárazföldi egységek bevetésében. A jelek szerint az USA egyre inkább jelen van a szíriai háborúban - akárcsak Oroszország.

Amerikai különleges műveleti erőket vezényel Szíriába Barack Obama elnök — jelentette hivatalos forrásokra hivatkozva a CNN. Egyelőre csak ötvennél kevesebb kommandós érkezik az ország északi részébe, hogy tanácsadói és segítői feladatokat lássanak el a felkelők oldalán az Iszlám Állam elleni harcban.

A meg nem nevezett magasrangú katonai forrás szerint a kurdok uralta terület lesz a célállomás, a különleges erők a helyi kurd és arab egységeknek egyaránt segíteni fognak a dzsihadisták ellen. A CNN kommentárja szerint idáig ez az Iszlám Állam elleni amerikai fellépés legkomolyabb lépése.

Az Egyesült Államok ezzel párhuzamosan a szíriai katonai jelenlétét újabb vadászgépekkel is erősíti. Egy török légibázisról A-10-eseket és F-15-ösöket vetnek be a jövőben. Ezen túl megvizsgálják a különleges egységek iraki bevetésének lehetőségét is, hogy ott is célba vegyék az Iszlám Államot és a szervezet vezetőit. Obama jóváhagyta a Jordániának és Libanonnak nyújtandó katonai segítségnyújtást is.

Az USA 2014 szeptembere óta hajt végre bombatámadásokat szíriai célpontok ellen. Miután az Aszad-rezsim ellen harcoló mérsékelt lázadók amerikai kiképzésének programja megbukott, az utóbbi hónapokban a levegőből ledobott fegyverekkel, lőszerrel segíti az Egyesült Államok ezeket a csoportokat.

Obama sokáig elutasította, hogy amerikai katonák a szárazföldi harcokban is részt vegyenek, de ellenállása mostanra meggyengült. Ashton Carter amerikai védelmi miniszter keddi bejelentése szerint az Egyesült Államok fontolóra vette, hogy több közvetlen szárazföldi akcióval és a légicsapások számának növelésével fokozza az Iszlám Államra gyakorolt nyomást.

A merikai különleges erők alkalmanként már idáig  is hajtottak végre titkos műveleteket Szíriában, de a mostani döntés áttörést jelent, mert ezután állandó jelleggel is lesznek ilyen egységek a közel-keleti országban.

A bevetésre menő különleges műveleti erők néhány napon belül a helyszínre érkeznek. A kiszivárogtatott tervek szerint nem az első vonalban fognak harcolni, de felhatalmazásuk van visszatámadni, ha ellenséges tűz alá kerülnek. Egyértelmű washingtoni engedéllyel esetenként elképzelhető a szíriai és kurd erők támadásaihoz való csatlakozásuk is.

Rovatok