Index Vakbarát Hírportál

Kivégzőosztag vár egy halálraítéltre Utah-ban

2015. október 31., szombat 12:12

Elutasította a bíróság egy Utah államban halálra ítélt férfi kérelmét, hogy finomítsanak a kivégzésének módszerén, írja a Fox News.

A halálbüntetésének végrehajtására váró Ron Lafferty-t a hivatalos ítélet szerint kivégzőosztag fogja agyonlőni, ha eljön az ideje. A férfi szerint ez különösen kegyetlen és szokatlan módja a büntetés végrehajtásának, ezért fellebbezett a kerületi bírósághoz enyhítésért, az ügyben döntő Dee Benson bíró azonban nem járult hozzá ehhez. Benson szerint az amerikai Legfelsőbb Bíróság még soha nem írta felül egyetlen állam választott kivégzési módszerét, de ha Lafferty tovább akar próbálkozni, akkor még mindig fordulhat Utah bíróságához. 

Különösen érdekes, hogy a férfi maga jelölte ki kivégzésnek módját, mikor 30 évvel ezelőtt elítélték sógornője és annak gyereke meggyilkolásáért, és a kivégzőosztag még szerepelt a választási lehetőségek között. Az azóta eltelt időben aztán meggondolta magát a most 74 éves férfi, ezért az ügyvédei azzal próbálkoznak, hogy a halálbüntetés módjának kiválasztására nem is állt volna jogában. 

Utah az egyetlen USA-állam, amely lehetővé teszi a kivégzőosztag alkalmazását amennyiben a szokásos, méreginjekciós kivégzéshez használt vegyszer valamiért nem elérhető. A törvényhozók szerint a kitétel azért van, hogy mindenképpen végre lehessen hajtani a büntetéseket akkor is, ha az egyre szigorúbb szabályozási környezetben a méreg valamiért nem lenne alkalmazható. Az ellenzők azonban kegyetlenségnek és barbarizmusnak tartják a fegyveres kivégzést. 

Rovatok