Index Vakbarát Hírportál

1973 óta először fizetett adót Svédországban az Ikea alapítója

2015. november 1., vasárnap 09:01

Az Ikea milliárdos alapítója, Ingvar Kamprad 1973 óta, mióta elhagyta az országot, most először fizetett jövedelemadót – írja a svéd lap, a Dagens Nyheter. Az alapító 17,7 millió svéd koronás (585 millió forint) jövedelmet vallott be, ebből 1,2 millió származott munkából. A 89 éves férfi ez alapján 6 millió koronát (200 millió forintot) adózott.

Júniusban a Bloomberg Milliárdos Indexe a világ nyolcadik leggazdagabb emberének nyilvánította Kampradot, vagyonát 43,2 milliárd dollárra becsülik (bár a téma nem egyszerű, a Forbes 2011-es cikke szerint már csak 39 milliárd dollár). Az eredetileg a svéd Almhultból származó férfi felesége 2011-es halála után döntött úgy, hogy elhagyja régi otthonát, Svájcot, hogy visszaköltözzön szülőföldjére. 

Kamprad egyelőre nem ment nyugdíjba: még mindig tagja az Ikeát is magába foglaló Ingka Holding igazgatói tanácsának. A hetvenes években azért hagyta ott Svédországot, hogy így tiltakozzon a gazdagok adója ellen. Az előző jobb-közép kormány viszont eltörölte ezt az adónemet.

Rovatok