Index Vakbarát Hírportál

Döntöttek a német kormánypártok: lesznek tranzitzónák

2015. november 1., vasárnap 20:41

Németországban a kormányzó konzervatív CDU és bajor testvérpártja, a CSU vezetői hetekig tartó vita után megállapodtak egy sor menekültügyi intézkedés közös kezdeményezéséről, írja az MTI.

A két párt kezdeményezéseit összefoglaló dokumentumból vasárnap este nyilvánosságra került részletek szerint a legfontosabb a tranzitzónák létrehozása.

A dokumentum egyebek között azt is tartalmazza, hogy a határ hatékonyabb ellenőrzése céljából a német és az osztrák hatóságoknak közösen kell járőrözniük a bajor-osztrák zöldhatáron, és létre kell hozni egy közös központot a rendőri, határőrizeti munka összehangolására.

Javasolták még a családegyesítés átmeneti felfüggesztését is, ha a menedékkérő nem jogosult a menekültstátuszra, de Németországban maradhat valamilyen ok miatt. Például ha a hazájában halálbüntetés várna rá. A konzervatívok szerint hasznos lenne egy menekültigazolvány, hogy csökkentsék a bürokráciát, és csak egyszer kelljen a menekülteket nyilvántartásba venni.

Törökországgal tárgyalni kell

Németország szorgalmazza egy EU-Törökország csúcstalálkozó összehívását is, hogy döntést hozzanak a menekültek ellátásának támogatásáról, tárgyaljanak az uniós csatlakozásról, valamint a török állampolgárok vízummentességéről. Arról is dönteni akarnak, hogy miként tudnának egy legális menekültkontingenst áttelepíteni Törökországból az EU-ba.

A megállapodás révén enyhül a feszültség az Angela Merkel vezette CDU és a Horst Seehofer vezette CSU között, és a testvérpártok közösen helyezik nyomás alá a harmadik koalíciós partnert, a szociáldemokrata pártot, amely elutasítja a tranzitzónák létesítését.

Angela Merkel és Horst Seehofer kedden közösen ismerteti a közös kezdeményezéseket a CDU/CSU parlamenti (Bundestag-) frakciójának ülésén.

Harmincan támadtak három menekültre

A hét végén több incidens is történt Németországban.

Több álarcos, baseballütővel és más eszközökkel felfegyverkezett ember összevert két szíriai férfit szombat este a Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartománybeli Wismarban egy menedékkérőket befogadó átmeneti szállásnál. Mindkét áldozatot kórházba kellett szállítani, az ismeretlen támadók elmenekültek.

Vasárnap Magdeburgban, Szász-Anhalt tartomány fővárosában nagyjából harminc ember, ugyancsak baseballütőkkel felszerelkezve rárontott három szíriai menedékkérőre. Mindhárman megsérültek, kórházba kellett vinni őket. Egy feltételezett elkövetőt őrizetbe vettek.

Vasárnapra virradó éjjel gyújtogattak az Alsó-Szászország tartományban fekvő Sehndében. A kisvárosban egy lakóházat próbáltak meg felgyújtani, amelyben egy háromfős montenegrói menedékkérő család lakik. Járókelők vették észre az épület bejáratánál felcsapó lángokat, amelyeket a tűzoltók kiérkezése előtt sikerült eloltani. A rendőrség még éjjel őrizetbe vett egy feltételezett elkövetőt.

Szászország tartományban menedékkérők befogadására szánt ingatlanokat gyújtottak fel ismeretlenek szombatra virradó éjjel. Drezdában egy korábban szállodaként használt négyemeletes épületben keletkezett tűz, Dippoldiswaldéban pedig több lakókonténer égett ki.

Rovatok