Index Vakbarát Hírportál

Eltörli Ausztrália a lovagi kitüntetést

2015. november 2., hétfő 10:14

Ausztrália felhagy a lovagi rang (azaz a knight, illetve női megfelelője, a dame címek) adományozásával – írja a BBC. Malcolm Turnbull miniszterelnök szerint a címek a „modern Ausztráliában nem helyénvalóak”. Erzsébet királynő elfogadta a kormány ajánlását, hogy több címet ne osszanak ki. A változás nem érinti a már meglévő kitüntetéseket.

A lovagi cím 1976-ig volt használatban, és korábban 1986-ban is kísérleteztek az újra bevezetésével. A kitüntetést Tony Abbott volt miniszterelnök húzta elő a kalapból tavaly. Abbott januárban Fülöp herceget (Erzsébet királynő férjét) ütötte lovaggá. Ez a döntése nagy vihart kavart, sok elemző szerint nagy szerepe volt abban is, hogy búcsút kellett vennie a miniszterelnöki széktől. A politikus helyét a jobbközép Liberális Párt vezetője, Malcolm Turnbull szeptemberben vette át.

Turnbull 1999-ben már belebukott egy kampányba, melyben az ausztrál köztársaság kikiáltásáért küzdött. Az Ausztrál Államszövetség ugyanis a mai napig parlamentáris monarchia, államfője II. Erzsébet királynő. Ausztrália szövetségi állam, melyben minden tagállamnak saját kormánya és parlamentje van, míg a központi kormány Canberrában székel, mely önálló szövetségi terület. A szövetségi törvényhozó hatalom a Szövetségi Parlament, a végrehajtó a Szövetségi Kormány, élén a miniszterelnökkel. 

Turnbullnak lehetősége lesz személyesen is beszélni a döntésről Fülöp herceg fiával, Károly herceg brit trónörökössel, aki novemberben látogat el Ausztráliába. Turnbull nemrég úgy nyilatkozott, hogy továbbra is köztársaságpárti, de „a kérdés jelenleg nem prioritás kormánya számára”.

Rovatok