Index Vakbarát Hírportál

Felszámolták a malmői cigánytábort

2015. november 3., kedd 15:27

Annak ellenére, hogy hetek óta tiltakozó akciók és tüntetések is voltak, a svéd rendőrség kedden felszámolta a malmői cigánytábort, ahol többségében romániai romák éltek embertelen körülmények között.

A romák egy üres ipartelepre költöztek be másfél évvel ezelőtt, ahol sátrakban, lakókocsikban és összetákolt házakban éltek. A cigánytábor kiürítésére a rendőrséget a város környezetvédelmi bizottsága kérte fel, az ott lakók két napja kaptak értesítést arról, hogy el kell hagyniuk a telepet.

A tábor felszámolásakor 50-100 ember jelent meg a helyszínen, akik közül egyet letartóztattak, mert kézen harapott egy rendőrt, és másik öt embert őrizetbe vettek garázdaságért, írja a svéd rendőrségi szóvivőre hivatkozva az MTI. A tábor lakóit rendőrségi buszokkal szállították el a város által öt éjszakára felajánlott szükségszállásokra.

A malmői önkormányzat vállalta, hogy a város költségére mind a 200 embert hazaszállítják Romániába. Az aktivisták viszont azt követelték, hogy a város ajánljon fel a romák számára egy másik helyet, ahol letelepedhetnek.

A Ritzau dán hírügynökség úgy tudja, hogy az egykori ipartelepen lakóházakat akarnak építeni.

Rovatok